Wenen meest leefbare stad ter wereld, Damascus niet echt

Voor het eerst in zeven jaar is Melbourne door de Economist Intelligence Group niet gekozen tot meest leefbare stad op aarde. De Australische stad scoorde wel een tweede plaats, maar moet de winst dit keer afstaan aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Op een schaal waarop een score van 100 ideaal is, scoort Wenen 99.1 en dat is 0.7 beter dan Melbourne. Op gezondheidszorg, infrastructuur en onderwijs scoren beide steden een perfecte 100, het verschil zit hem in de overige twee factoren: Melbourne wint 'cultuur en milieu' met 98.6 tegen 96.3, maar Wenen wint 'stabiliteit' met 100 tegen 95.

Osaka (Japan), Calgary (Canada) en Sydney (Australië) completeren de top-5, gevolgd door Vancouver en Toronto (beiden Canada), Tokyo (Japan), Kopenhagen (Denemarken) en Adelaide (Australië. De gehele top-10 scoort 100 op het gebied van onderwijs, met 95.8 is Kopenhagen de enige die de 100 niet haalt op gezondheidszorg. 

Waar een top-10 met beste steden is, is natuurlijk ook een top-10 met minst leefbare steden. Extremen zoals Kabul of Baghdad zijn er voor het gemak maar buiten gelaten, maar met een score van 30.7 bungelt het Syrische Damascus niet geheel verrassend onderaan. Met name op stabiliteit en infrastructuur is het niet best gesteld met Damascus, wat zoals zoveel Syrische steden ooit een prachtig bolwerk van culturele historie was.

Ook in Dhaka in Bangladesh, op Manila na 's werelds meest dichtbevolkte hoofdstad, wil je met een score van 38 nog niet dood gevonden worden - iets wat niet onrealistisch is overigens, want vooral op gezondheidszorg scoort men treurig laag en de infrastructuur is nog slechter dan in Damascus. Het Nigeriaanse Lagos en het Pakistaanse Karachi zijn net zo instabiel als Damascus, maar Karachi scoort in elk geval nog redelijk op onderwijs.

Dat geldt overigens ook voor de Zimbabwaanse hoofdstad Harare, waar de gezondheidszorg dan weer slechter is dan in elke andere stad, inclusief Damascus. Gekeken naar de laatste vijf jaar zitten vooral hoofdsteden Abidjan (Ivoorkust), Hanoi (Vietnam), Belgrado (Servië) en Teheran (Iran) prima in de lift, terwijl Kiev (Oekraïne) zakt als een baksteen, net als het vorig jaar door een orkaan zwaar beschadigde San Juan (Puerto Rico). Ook - daar zijn we weer - Damascus zakt flink, net als Caracas, de hoofdstad van het in een enorme neerwaartse spiraal belandde Venezuela.