'Unite the Right' protesteert in Washington

Een jaar geleden vonden de protesten plaats in Charlottesville waarbij een jonge vrouw om het leven kwam. Het protest kwam voort uit het plan om een standbeeld van generaal Lee, aanvoerder van de burgeroorlog in de zuidelijke staten, weg te halen. Dat viel in slechte aarde bij Amerikaans Rechts, en dus werd er geprotesteerd. 

Tijdens 'Unite the Right' bleek dat met name het (zeer) extreme deel zich had verzameld. Onder hen bevonden zich ook de 'white supremacists' en neonazi's. Er waren die dag ook zeer veel tegendemonstranten de straat opgegaan, waardoor de demonstratie al snel uitliep op vechtpartijen. Het eindigde ermee dat een rechtsextremistisch persoon met een auto vol inreed op een groep demonstranten. Hierbij kwam de vrouw om het leven. 

Opnieuw protest
Vandaag wilden de organisatoren van 'Unite The Right'  opnieuw naar Charlottesville, maar kregen daar geen vergunning voor. De gouverneur riep afgelopen donderdag de noodtoestand uit. Hierdoor was er meer geld en mankracht beschikbaar om de veiligheid in de stad te waarborgen. Antifa mocht gisteren overigens wél protesteren in Charlottesville: zij wilden het slachtoffer van vorig jaar herdenken. 

Daarom trok de groep af naar Washington en vroeg daar een vergunning aan. Die kregen ze. Om half zes 's avonds (lokale tijd) zullen 400 mensen een betoging houden die eindigt in de 'achtertuin' van het Witte Huis. In datzelfde park zal zich ook een groep tegendemonstranten verzamelen. 

De politie pakt flink uit qua voorzorgsmaatregelen: wapens zijn ten strengste verboden, ook voor vergunninghouders. Daarnaast wordt er opgeroepen om niet negatief op anderen te reageren en al helemaal geen geweld te gebruiken Daarnaast wordt er verzocht niet met de pers te praten en alles zelf vast te leggen op film. 

Donald Trump
Na de rellen in Charlottesville kon Trump op een storm van kritiek rekenen nadat hij eerst vond dat beide partijen schuldig waren aan de dood van de vrouw. Pas twee dagen later gaf hij toe en noemde de mars "Een ongehoord vertoon van haat, vooroordelen en geweld, dat geen plek heeft in Amerika."

Hieronder zijn meerdere livestreams te volgen. 

'Unite the Right' protesteert in Washington
'Unite the Right' protesteert in Washington