Geen (mannen)ijshockey op Winterspelen een optie

Op de volgende Olympische Winterspelen, in 2022 in Beijing, wordt mogelijk geen ijshockeytoernooi gehouden. Althans, dat geldt dan voor de mannen, want bij de vrouwen zijn er geen problemen.

Dit jaar deden er op de Spelen in Pyeongchang voor het eerst sinds 1994 geen spelers mee uit 's werelds sterkste ijshockeycompetitie, de Noord-Amerikaanse NHL. De bazen in de NHL kwamen met het IOC en de internationale ijshockeyfederatie IIHF niet tot een overeenkomst over met name financiële vergoedingen. De competitie in de VS en Canada werd daarom niet stilgelegd en dus werd het toernooi zonder 's werelds beste spelers gespeeld.

In Edmonton sprak IIHF-president René Fasel over de toekomst van het olympisch ijshockey en volgens de Zwitser zijn er vier opties. De eerste mogelijkheid is dat er - zoals van 1998 tot en met 2014 - NHL-spelers mee mogen doen, de tweede is dan juist dat NHL-spelers niet mee mogen doen. Een derde optie is dat alleen spelers tot 23 jaar mee mogen doen, waardoor het ijshockeytoernooi net zo'n farce zou worden als het olympisch voetbaltoernooi bij de mannen, wat ook slechts een juniorenkampioenschap is.

Fasel kwam dus ook nog met een vierde optie, en die voel je al aankomen: helemaal geen mannenijshockey op de Spelen in Beijing. Onrealistisch lijkt het niet eens, want NHL-baas Gary Bettman liet eerder dit jaar al weten de kans niet groot te achten dat er over vier jaar wél NHL-spelers aan de Spelen mee gaan doen. "Ik weet niet of we wel naar China willen, naar de Spelen gaan is ontzettend vervelend voor ons seizoen", zei hij destijds.