Duitsland heft verbod op hakenkruizen in games op

In Duitsland is het nu mogelijk om games te kopen die Nazi-symboliek als het hakenkruis bevatten. Voorheen had de leeftijdsclassificatieorganisatie 'Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle' (USK) het onmogelijk gemaakt om games met dergelijke symboliek ongecensureerd te kopen.

De USK had verder nog wel toegevoegd dat de inclusie van deze symbolen 'sociaal adequaat' moet zijn. Hiermee wordt bedoeld dat het gebruik van Nazi-symboliek artistieke of wetenschappelijke doeleinden moet hebben. Ook is het toegestaan als de symbolen gebruikt worden om evenementen uit de geschiedenis te recreëren.

In de Duitse grondwet staat vast dat symboliek van 'ongrondwettelijke organisaties' verboden is om publiekelijk te tonen. Hierbij horen ook sancties als boetes en celstraffen die op kunnen lopen tot vijf jaar. Echter merkt Elisabeth Secker, de directeur van de USK, op dat films al voor een lange tijd als kunstwerken beschouwd worden en dat daarom films ook toegestaan zijn om Nazi-symboliek te bevatten. Inmiddels is de manier waarop de USK deze wet interpreteert aangepast zodat games op dezelfde manier behandeld kunnen worden als films.

Deze wijziging was vermoedelijk in beweging gebracht door de controverse omtrent de Duitse release van Wolfenstein II: The New Colossus. De serie staat bekend om haar nadruk op het nationaalsocialisme en de daarbij horende symboliek. In Duitsland werden in Wolfenstein II veel van de referenties naar het nationaalsocialisme behoorlijk gecensureerd. De hakenkruizen werden vervangen door denkbeeldige logo's en Adolf Hitler zijn snor was weggeschoren. Dit leidde tot een wereldwijde controverse waarin de USK centraal stond.

free the swastika