Fenomenaal goud Ingebrigtsen (17) op EK, Schippers en Samuel naar finale

Op de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn heeft Koen Smet zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 110 meter horden. De 26-jarige Nederlander bleef zo'n twee tienden verwijderd van zijn dit seizoen gelopen persoonlijk record.

Met zijn tijd van 13,71 seconden eindigde Smet als zevende, terwijl een plek bij de top-4 nodig was om in elk geval nog kans te maken op een finaleplaats. 

De avondsessie in Berlijn duurt wederom tot een uur of tien en is weer live te zien op Eurosport, de NOS, BBC, Sporza en ARD - waarbij de liefhebber het best heen en weer kan zappen om zoveel mogelijk live sport en zo min mogelijk studiogepraat te zien.

Update 20.00 uur
Op de 200 meter heeft Dafne Schippers zich geplaatst voor de finale, zoals wel te verwachten viel, ondanks haar matige vorm - hoewel we dat eigenlijk niet zo mogen noemen, want dat is 'negatieve shit'. De diva snelde naar de winst in haar halve finale in een tijd van 22,69 seconden.

Update 20.05 uur
Jamile Samuel staat eveneens in de finale van de 200 meter. De dit jaar eindelijk doorgebroken Nederlandse won haar halve finale overtuigend in een tijd van 22,58 seconden, voor de Zwitserse Mujinga Kambundji.

Update 20.47 uur
Anouk Vetter heeft de zevenkamp als vijfde afgesloten. Op de afsluitende 800 meter opende Katarina Johnson-Thompson weliswaar de aanval op de Belgische wereldkampioene Nafi Thiam, maar die verloor zo'n tien seconden, waar ze er dertien te verdedigen had.

Thiam won dus goud op de zevenkamp met een beste wereldjaarprestatie van 6816 punten, Johnson-Thompson pakte zilver met een fraai persoonlijk record van 6759 punten en voor eigen publiek was er fraai brons voor de Duitse Carolin Schäfer met 6602 punten. Ivona Dadic uit Oostenrijk werd vierde, door nog net over Vetter heen te wippen.

Update 21.00 uur
De 400 meter horden bij de vrouwen heeft goud opgeleverd voor Zwitserland. Met een tijd van 54,33 seconden, de snelste tijd gelopen door een Europese dit jaar, was Lea Sprunger de beste.

De Oekraïnse Anna Ryzhykova moest met 54,51 net genoegen nemen met zilver, terwijl de 55,31 seconden van de Britse Meghan Beesley knap brons opleverde. Met 55,75 seconden greep de Belgische Hanne Claes net naast een verrassende medaille.

Update 21.20 uur
Matthew Hudson-Smith heeft, zoals min of meer te verwachten viel, het goud gepakt op de 400 meter. De Brit nam een grote voorsprong en hield stand tegen vooral het Belgische geweld: de broers Kevin en Jonathan pakten met 45,13 en 45,19 seconden het zilver en brons, achter de 44,78 van Hudson-Smith.

Update 21.30 uur
De Russische Mariya Lasitskene heeft het hoogspringen niet geheel verrassend op haar naam geschreven. De dominante Russische kende geen geweldige dag en was dan ook woest over haar resultaat, maar de 2,00 meter was wel goed voor goud.

De in Zoetermeer trainende Bulgaarse Mirela Demireva pakte met 2,00 meter het zilver op basis van haar foutsprongen, de Duitse Marie-Laurence Jungfleisch pakte voor eigen publiek brons met 1,96 meter.

Update 21.35 uur
De Oekraïnse Nataliya Pryshchepa heeft haar in Amsterdam gewonnen Europese titel met succes verdedigd. Pryshchepa, verder compleet onzichtbaar in het reguliere circuit, was wederom de beste dankzij haar opvallende eindschot. Met 2:00,38 was ze net te sterk voor de Française Renelle Lamote en landgenote Olha Lyakhova.

Update 21.45 uur
De 29-jarige Griekse hinkstapspringster Paraskevi Papahristou heeft eindelijk haar eerste grote titel binnen. Met 14,60 meter in haar tweede sprong was het goud al binnen in een wat gezapige finale, wat ze bekroonde met een eerbetoon aan de slachtoffers van de Griekse bosbranden.

De strijd om zilver was wat spannender: met 14,45 meter eindigde Kristin Gierisch uiteindelijk met een één centimeter betere afstand dan de Spaanse Ana Peleteiro, die op haar beurt weer een paar centimeter verder sprong dan Elena Panturoiu uit Roemenië en Hanna Minenko uit Israël.

De speerwerpfinale bij de dames was al helemaal een matige aangelegenheid. De Duitse Christin Hussong slingerde de speer in haar eerste poging naar een keurige 67,90 meter en daarmee was het gelijk gedaan. Niemand, inclusief Hussong, kwam nog in de buurt: zilver ging met slechts 61,85 meter naar de Tsjechische Nikola Ogrodnikova, terwijl de Litouwse Liveta Jasiunaite met 61,59 wat verrassend brons won.

Update 21.50 uur
De 110 meter horden beloofde vooraf een fraaie strijd te worden en dat werd het ook. Topfavoriet Sergey Shubenkov kwam wat lastig op gang, maar nadat hij eenmaal het tempo te pakken had leek hij goud te winnen: de Rus kwam echter nét niet op tijd langs de Fransman Pascal Martinot-Lagarde.

De beide heren finishten in 13,17 seconden, maar na nauwkeurige bestudering bleek dat Martinot-Lagarde twee duizendsten van een seconde sneller was. Opmerkelijk en zuur voor Shubenkov, want zijn reactietijd bij de start was juist twee duizendsten van een seconde langzamer dan die van de Fransman. 

Met 13,34 was het brons overigens voor de Spanjaard Orlando Ortega.

Update 22.05 uur
De avond in Berlijn is op prachtige wijze afgerond met de finale van de 1500 meter. Daarin ging de aandacht vooral uit naar de gebroeders Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen, die allemaal kans maakten. Henrik pakte de Europese titel in 2012, Filip deed dat in 2016 - waar Henrik brons won - en de pas 17-jarige Jakob liep eerder dit jaar al een wereldtijd.

In de finale trokken de broers halverwege ten strijde, maar Filip moest al vrij snel afhaken. Jakob sloeg echter een flink gat en niemand kon de tiener nog bijbenen. Marcin Lewandowski kwam van achteren overigens nog uitermate dicht in de buurt, maar de Pool eindigde met 3:38,14 minuten op 0,04 tellen van de jonge Ingrebrigtsen. Brons was er voor de Brit Jake Wightman, op slechts 0,15 seconden van het goud.