Politie geeft beelden van schutter Amsterdam vrij

De politie heeft vandaag beelden verspreid van de man die wordt verdacht van de schietpartij in een restaurant aan de Beethovenstraat in Amsterdam op 30 juli, zo meldt AT5. 

Een 62-jarige Kroaat werd daar rond 14.50 uur van dichtbij in zijn hoofd geschoten. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis. De schutter ging er te voet vandoor.

Op de bewakingsbeelden, die de politie vandaag heeft verspreid, is te zien dat de dader voor de schietpartij een beige hoedje, zonnebril en een blouse droeg. Na het lossen van de schoten heeft hij die kleding uitgedaan en draagt hij alleen een wit T-shirt en een wit kort sportbroekje.

Uit onderzoek is ook gebleken dat de verdachte vermoedelijk op 8 juli 2018 via Schiphol aan is gekomen. Het is volgens de politie 'niet uitgesloten' dat hij op 30 juli Nederland via Schiphol weer heeft verlaten. 

De vermoedelijke vluchtroute van de schutter liep via de Jan van Eijckstraat, Albrecht Dürerstraat, Gerrit van der Veenstraat en Memlingstraat. Daar vond de politie een vuurwapen, beige hoedje, zwarte laptoptas en handschoenen.

Rond 15.00 uur zou de man in de omgeving van het Museumplein zijn geweest en hij is daarna, rond 15.30 uur, waarschijnlijk in de omgeving van het Rokin en de Dam geweest. Vanaf hier is de verdachte doorgelopen over het Damrak richting station Amsterdam Centraal en vervolgens is hij onder het spoor door richting de Piet Heijnkade gegaan.

De politie vermoedt dat de man in het centrum van de stad verbleef.

Update 19:50 uur
Er zijn nog meer beelden opgedoken van de waarschijnlijke dader. Op de video is te zien hoe de vermoedelijk schutter eerst poolshoogte komt nemen in een opvallende vermomming. Hij draagt een zonnehoedje, een opvallende blouse en een kaki-kleurige kniebroek. Ook draagt hij een schoudertas waarin vermoedelijk het wapen met geluidsdemper zit.

Op het moment dat de schutter het restaurant binnengaat, loopt hij langs het terras waar dan allemaal mensen zitten. Eenmaal binnen schiet hij en loopt hij met het getrokken wapen vlak langs een vrouw die met een kinderwagen, met daarin een baby, op het terras zit. Op de bewakingsbeelden van het terras is te zien hoe zowel de vrouw als de baby schrikken van wat er binnen in het restaurant gebeurt.

Wapen en vermomming
De schutter loopt zonder nog om te kijken weg. Later dumpt hij zijn vermomming en draagt hij alleen nog een witte korte broek en een wit shirt. Het wapen en de vermomming worden later door de politie in de Memlingstraat gevonden.