Fransen bakkeleien over oorsprong patat

De Fransen proberen een voedselgevecht uit te lokken tussen Frankrijk en België. Inzet van deze ruzie is wie nou toch de patat heeft uitgevonden.

Het begon allemaal met de Franse krant Le Figaro, die een artikeltje publiceerde met de veelzeggende titel 'Nee, patat is niet Belgisch'. Om het de Belgen nog even in te wrijven bracht voedselhistoricus en Fransman Pierre Leclercq (It is I, Leclercq!) het als volgt. "Ook al vinden de Belgen dit niet leuk, patat is toch echt een Parijse uitvinding."

Pikant om te zeggen dat de krant dit interview uitdagend publiceerde op Internationaal Belgisch Frituurdag.


Belgische patat (Foto: Gettyimages)

De legende gaat dat de patat uitgevonden is in het Waalse stadje Namen, waar de inwoners gek waren van gefrituurde vis. In 1680 bevroor de rivier de Maas echter en toen gingen ze maar aardappelen frituren. De Amerikanen gaven tijdens de Eerste Wereldoorlog het lekkernij de naam French Fry, een naam die tot hedentendage is blijven hangen.

Leclercq vindt dit verhaal maar onzin en durft te melden dat de regio pas rond 1735 aardappelen begon te eten en frituren deden ze al helemaal niet. "In de achttiende eeuw was frituurvet erg schaars en duur, boter was erg zeldzaam. Dus de boeren deden het vet direct op hun brood of in de soep."

De Fransman zal geen Fransman zijn als hij niet een verklaring heeft voor de claim dat patat Frans is. "Het originele patat komt van de 'pomme Pont-neuf', een gefrituurde delicatesse die in de achttiende eeuw aan theaterbezoekers werd verkocht. De naam van de uitvinder zullen we nooit te weten komen, maar wel dat hij een marskramer was en in Parijs zijn heerlijkheden verkocht."

De voorzitter van de Belgische frietkottenvereniging, Bernard Lefevre, vindt het allemaal maar onzin, wat Leclercq allemaal uitkraamt. "We zijn gewend dat de Fransen op ons neerkijken en ze zijn misschien wel een beetje beschaamd dat er ook nog iets bestaat wat niet door de Fransen is uitgevonden."

"Eva zal de patat hebben gefrituurd voor Adam, maar dat zal niet in België zijn geweest. Alhoewel, indien het Paradijs België is natuurlijk, maar dat denk ik toch niet. Ik weet wel zeker dat het Paradijs geen Frankrijk is!"

Om later tot zijn zinnen te komen en te eindigen met een verstandige noot. "Niemand heeft water uitgevonden, maar toch kwam iemand op het idee van Spa. Aardappelen komen niet uit België of Frankrijk, maar uit Peru. Maar de Belgen perfectioneerden de patat tot de kunst die het nu is."

België is aan het proberen om patat door UNESCO als officieel icoon van het Belgisch cultureel erfgoed te laten erkennen.