Politie kan illegaal vuurwerk nauwelijks aanpakken

De minister moet snel met een doordacht en realistisch plan komen over hoe de politie met illegaal vuurwerk om moet gaan. Als dat niet gebeurt, dreigt de aanpak van vuurwerkoverlast 'volledig stil te komen liggen'. Daar waarschuwt de centrale ondernemingsraad van de politie voor, meldt AT5.

Vorig jaar november liet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer weten met een oplossing te komen voor voor de aanpak van illegaal vuurwerk. Dat was nodig omdat de huidige werkwijze volgens de politie niet uitvoerbaar is. Met name het vervoer van illegaal vuurwerk en de opslag ervan dreigt tot grote problemen te leiden.

'Maar nu ligt er nog steeds geen kant-en-klaar plan', waarschuwt de centrale ondernemingsraad van de politie.

Zo moeten de politiemedewerkers volgens de huidige aanpak gevaarlijk vuurwerk in beslag nemen, maar mogen ze het volgens de wet niet zelf vervoeren. Ze moeten het vuurwerk bewaken tot een gespecialiseerd bedrijf het komt ophalen. Vaak duurt dat tussen de twee en zes uur. Bovendien werkt dat bedrijf niet tijdens nota bene de drukste dag van het jaar; de jaarwisseling.