Gaza vuurt raketten, IsraŽl bombardeert

Op woensdag en in de vroege uren van donderdag zijn circa 150 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd, meldt de NOS. Israëlische media maken melding van elf gewonden. Het Israëlische leger heeft de meeste onderschept en veel anderen kwamen in open gebied terecht. Bij wijze van antwoord heeft Israël 140 doelen in de Gazastrook gebombardeerd.

Het Israëlische leger zegt dat er onder meer een fabriek is gebombardeerd waar cement wordt gemaakt waarmee Hamas tunnels zou maken. Aan Palestijnse zijde vielen zeker drie doden, waaronder een zwangere vrouw en haar dochtertje, en een Hamas-strijder, aldus de Palestijnse overheid.

Woensdag beschoten militanten van Hamas al een Israëlisch voertuig bij de grensovergang. Daarop viel Israël doelen aan in het noorden van de Gazastrook.

Nikolay Mladenov, de VN-gezant voor het Midden-Oosten, heeft zijn zorgen geuit over het geweld, en dan met name over de raketten die Hamas op Israël afvuurt.

Ondertussen wordt nog steeds geprobeerd een wapenstilstand te bewerkstelligen. Zowel de VS als Egypte zouden pogingen doen te bemiddelen. Ondanks het geweld zouden zowel vanuit Palestijnse als Israëlische zijde positieve geluiden klinken. Het overleg om tot een bestand te komen zou in een vergevorderd stadium verkeren.