Mossad beschuldigd van liquidatie raketgeleerde, bewijs ontbreekt

Zaterdag werd in de Syrische stad Masyaf één van de meest vooraanstaande raketwetenschappers van het land met een autobom omgebracht. Syrië en Hezbollah wezen direct met het vingertje naar Israël, zonder bewijs, maar wel met enige reden.

Israël volgde Aziz Asbar namelijk al sinds 2011 en het land vermoedt dat hij druk bezig was met het ontwikkelen van een aantal precisie-raketten die zeer nauwkeurig doelen in de Joodse staat zouden kunnen bereiken. Asbar leidde de geheime Sector 4, het topgeheime raketprogramma van Syrië en hij was bezig een, eerder al door Israël vernietigde, ondergrondse wapenfabriek weer op te bouwen. Daarvoor was Asbar verantwoordelijk voor de productie van chemische wapens voor het regime van president Bashar Hafiz al-Assad.

Zaterdag werd zijn carrière abrupt met behulp van een autobom beëindigd. Volgens Syrië en Hezbollah dus door agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad. Een geheime dienst die al decennia tot de verbeelding spreekt en een legendarische status geniet onder buitenlandse veiligheidsdiensten, omdat de Mossad vaak enorm gedurfde en spectaculaire opdrachten kunnen uitvoeren zonder ook maar een spoortje van bewijs of verdenking achter te laten. 

Premier Benjamin Netanyahu is vaak persoonlijk verantwoordelijk voor het geven van dit soort liquidaties, maar Minister van defensie, Avigdor Lieberman, wijst in dit laatste geval alle verdenking van de hand. "Elke dag klinken er in het Midden-Oosten explosies en worden rekeningen vereffend. Elke keer geven ze Israël de schuld, maar we luisteren niet eens meer naar ze."

Geschiedenis vol met succesvolle operaties
Toch is de Mossad niet onbekend met het uitschakelen van dit soort hooggeplaatste vijanden van de staat. Zo worden zij in verband gebracht met vele liquidaties.

In de jaren '50 werden voormalige nazi-wetenschappers vermoord toen zij voor Egypte bezig waren met het voortzetten van hun, in nazi-Duitsland gestarte, raketprogramma. In de jaren '70 werden een Egyptische wetenschapper samen met twee Iraqi's respectievelijk doodgestoken en vergiftigd, toen zij bezig waren met het ontwikkelen van een atoomwapen voor Saddam Hussein. Toen dit onvoldoende vertraging bleek op te leveren, werd de gehele fabriek simpelweg opgeblazen.

In de jaren '90 werd de Canadese raketgeleerde Gerard Bull door de Mossad in Brussel omgelegd, nadat hij Irak beloofd had een enorm kanon die Israël kon bestoken te bouwen. In recentere jaren werd voornamelijk een groot aantal Iraanse wetenschappers die aan 's lands nucleaire programma werkten omgelegd, verder een Hamas-officier (2010), een hoofd onderzoek en ontwikkeling van de Hezbollah (2013) en twee Hamas-wetenschappers in 2016 en 2018.

Niet alle operaties waren zo succesvol. Muhammad Hamdan, een Hamas-officier, overleefde ternauwernood een bomaanslag in Libanon, waar hij op dat moment bezig was met het in elkaar zetten van raketten en drones.

Toch was het niet altijd dood en verderf met de Mossad. 37 jaar geleden werd een nep-duikresort op poten gezet om stiekem duizenden Ethiopische joden te redden en naar Israêl te brengen. Deze adembenemende operatie wordt binnenkort verfilmd.