Hoge strafeis groepsmishandeling

Twee Nederlandse broers die in april een ober hebben mishandeld in Praag, kunnen hopelijk uitzien naar lange gevangenisstraffen. Het Tsjechische OM heeft de strafeis bijgesteld. De Nederlandse lafbekken kunnen tot achttien jaar celstraf krijgen, mocht de strafeis voor poging tot moord van het OM door de rechtbank worden ingewilligd.

De tenlastenlegging is verzwaard nadat medisch onderzoek op het slachtoffer is uitgevoerd. Op deze manier is beter inzicht gekregen in de ernst van de verwondingen van het slachtoffer. De mishandeling was volgens het onderzoek levensbedreigend.

Geschopt en geslagen
De laffe broers maakten onderdeel uit van een even laffe vriendengroep van zeven personen die op 21 april in het centrum van Praag een ober volledig in elkaar sloegen. Dat vonden deze zeven pareltjes nodig omdat de ober ze erop had gewezen dat ze geen eigen meegebrachte drank mochten nuttigen op het terras. Daarop besloten de leeghoofden de ober bijna dood te slaan.

Het slachtoffer hield ernstige verwondingen over aan de mishandeling, waaronder een gebroken kaak en gebroken oogkas. Hij lag drie weken in het ziekenhuis en eiste een schadevergoeding.

De gehele groep werd enkele dagen na de mishandeling door de Tsjechische politie op het vliegveld gearresteerd. De mishandeling leidde eerst tot een beschuldiging van het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Twee mannen werden snel vrijgelaten omdat ze hebben geprobeerd de vechtpartij te sussen. Drie anderen kregen een voorwaardelijke celstraf en werden direct gedeporteerd. De twee broers zitten nog steeds vast. De mishandeling heeft zowel in Tsjechië als in Nederland tot grote verontwaardiging geleid.