Trump: niemand mag met Iran zakendoen

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt handelspartners van de VS om geen zaken met Iran te doen. "Wie zaken doet met Iran zal GEEN zaken doen met de Verenigde Staten", tweette Trump dinsdag. De waarschuwing volgt op sancties tegen Iran die de VS eenzijdig heeft insteld.

Een eerste reeks sancties ging dinsdag van kracht. In november volgen zwaardere sancties met betrekking tot olie-export, aldus de BBC.

De nieuwe strafmaatregelen zijn een gevolg van het feit dat de VS in mei de Irandeal opzegde. Daarin spraken de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China) plus Duitsland en de EU, met Iran af dat het zijn nucleaire activiteiten zou beperken in ruil voor het afbouwen van sancties.

Het opzeggen van de deal was een van Trumps speerpunten tijdens zijn verkiezingscampagne. Met name Israël was fel tegen de overeenkomst. Voornaamste punt van kritiek waren de zogenaamde zonsondergangclausules, die inhouden dat Iran na verloop van tijd weer mag beginnen met het verrijken van uranium. Iran zelf houdt vol dat dit enkel voor vreedzame doeleinden is.

De Europese Unie heeft gezegd dat het bedrijven zal beschermen die handel drijven met Iran. De tweet van de Amerikaanse president volgde kort na deze bekendmaking.