Massale verrassingsdopingcontrole in Ronde van Portugal

De Ronde van Portugal is hartstikke leuk om te volgen. Jaar na jaar verschijnen er weer figuren van kleine, vaak Portugese ploegen, die bijvoorbeeld in het verleden al eens op doping betrapt zijn of die juist uit het niks als een gek de bergen op sprinten.

Dat zorgt nogal eens voor gefronste wenkbrauwen en dit keer zorgde het ook voor actie van de antidopingautoriteit in Portugal. Zondagochtend, voorafgaand aan de vierde etappe, werd een massale verrassingsdopingcontrole gehouden: 41 renners, afkomstig van zes van de Portugese ploegen in de koers, mochten in allerijl een potje vol komen urineren. De Spanjaard Raul Alarcon, een van de renners van het onder wielerfans ietwat verdachte W52/FC Porto, won de koninginnerit zondag, nadat hij zaterdag ook al de beste was.

Vrijdag ging de winst nog naar een andere lolbroek: Vicente Garcia de Mateos. De Spanjaard was tot een week eerder voorlopig geschorst, omdat op maar liefst vijf verschillende momenten verdachte bloedwaarden werden gemeten, maar de Spaanse sportrechter vond dat hij eerst gehoord moest worden voor er een (voorlopige) schorsing kwam. De kans lijkt dan ook uitermate groot dat hij na de Ronde van Portugal alsnog geschorst gaat worden, maar dat mag de pret niet drukken: vrijdag kwam hij over de streep met een vingertje voor zijn mond.

Overigens is het tijdens de Ronde van Portugal ook nog eens godvergeten heet. Temperaturen stijgen tot zo'n 40-45 graden en meerdere renners haakten al af met een zonnesteek, terwijl een ander urenlang in het antidopinghokje zat omdat hij geen urine kon produceren. Brandweermannen langs de kant spuiten de renners af en toe nat, maar maatregelen zijn er verder niet: de etappes beginnen 'gewoon' in de middag en worden op het heetste punt van de dag verreden.