Bastianelli voorkomt Nederlandse zege op EK wielrennen

Marta Bastianelli heeft de Europese titel op de weg bemachtigd. De 31-jarige Italiaanse was in Glasgow in een sprint te snel voor Marianne Vos. Lang zag het ernaar uit dat Anna van der Breggen of Elisa Longo Borghini in een sprint met twee uit zouden maken wie de nieuwe Europees kampioen zou worden, maar zij werden in de slotkilometer teruggehaald.

Oranje was in de beginfase van de wedstrijd actief, maar niemand kwam echt weg uit het peloton. Halverwege de wedstrijd reed er toch een groepje weg uit het peloton met daarbij de Nederlandse Lucinda Brand. Ze had in de kopgroep het gezelschap van Lisa Klein, Nadia Quagliotto, Juliette Labous en Sophie Wright. Ze hadden al snel een voorsprong van twee minuten te pakken op het peloton, maar samenwerking ontbrak in de kopgroep.

Het peloton had de kopgroep al snel weer in het zicht, waar ondertussen de Britse Wright was weggereden. De pas 19-jarige fietste een voorsprong van drie minuten bij elkaar. In het peloton bleef het onrustig en koos de Nederlandse ploeg steeds de aanval.

Met nog veertig kilometer te fietsen was de aanval van Wright dan ook over. Sabrina Stultiens en Chantal Blaak probeerde het meerdere malen alleen raakte de Nederlandse dames niet weg. Van der Breggen probeerde het in de laatste twintig kilometer en kreeg Longo Borghini met zich mee. Eerst sloot Danielle Rowe aan, daarna nog Aude Biannic samen met Floortje Mackaij.

Ze hadden een mooie voorsprong te pakken op het peloton, waar ondertussen de Nederlandse ploeg ook aan kop van het peloton aan het rijden was. Ondanks dat het peloton dicht kwam besloot Van der Breggen om in de aanval te trekken. Alleen Longo Borghini kon mee, maar ook daar was er geen samenwerking. Van der Breggen kwam niet meer op kop en zo kon het peloton toch terugkomen op de koplopers. Nederland nestelde zich direct op om de sprint aan te trekken voor Lorena Wiebes, maar de jonge Nederlandse kwam er niet aan te pas. Marta Bastianelli pakte zo de Europese titel voor Marianne Vos.

Bastianelli voorkomt Nederlandse zege op EK wielrennen (Pro Shots / Action Images)
Bastianelli voorkomt Nederlandse zege op EK wielrennen (Pro Shots / Action Images)