Ierse hockeysters schrijven historie met finaleplek WK

De hockeysters van Ierland hebben zaterdagmiddag historie geschreven door via een zege met shoot-outs op Spanje de finale van het WK te bereiken. Nooit eerder stond een Ierse sportploeg in de finale van een wereldtiteltoernooi. De prestatie van de Ierse ploeg leidde tot emotionele taferelen in het Lee Valley hockeystadion in Londen.

Bij de speelsters, coaches en fans vloeiden de tranen rijkelijk. In de betraande ogen stond het ongeloof geschreven. Alle spanning van de 60 minuten en de noodzakelijke shoot-outs kwamen er direct na afloop uit. Ierland in de finale van het WK hockey, wie had dat ooit gedacht? Een sprookje dat nog jaren wordt herinnerd in Ierland en wat zondag tegen Nederland mogelijk - maar niet waarschijnlijk - een prachtig einde krijgt.

Op de tribunes van het Lee Valley hockeystadion vierden tienduizend supporters feest. De groene formatie had de sympathie van alle aanwezigen. Iedereen gunde de amateurs van Ierland deze historische sportprestatie. Aan de andere kant zaten de Spaanse dames er volledig doorheen: ze waren zo dichtbij.

Heerlijk duel
Spanje en Ierland waren tot nu toe beiden een verrassing op het toernooi, maar blonken niet uit in spectaculair spel. In de halve finale was dat anders, want beide teams maakten er een heerlijke wedstrijd van. Ierland begon furieus en stond al na drie minuten op 1-0 door een benutte strafcorner van Anna O'Flanagan. In de loop van het duel werd Spanje beter en dat resulteerde na 39 minuten in de verdiende gelijkmaker. Het duel kon vervolgens beide kanten uit. Spanje was technisch de betere, maar het Ierse karakter en doorzettingsvermogen zorgde voor een gelijkwaardige strijd.

Op de tribunes leefden de supporters mee met beide teams en zorgden zo voor een heerlijke sfeer. Stil in het stadion werd het vervolgens bij de noodzakelijke shoot-outs. Daarin misten beide ploegen meer dan ze scoorden. Na elf shoot-outs lag het lot van de Ierse sportnatie in handen van Gillian Pinder. Zij maakt geen fout en schoot Ierland naar de finale. Daarin treft de groene formatie Nederland, dat naast de Ierse ploeg ook een vol stadion als tegenstander krijgt. Hoe het toernooi ook afloopt: Ierland is de lieveling van dit WK!

Ierland - Spanje (1-1)
4' 1-0 (sc) Anna O'Flanagan
40' 1-1 Alicia Magaz
65' 1-0 (so) Gillian Pinder
70' 1-1 (so) Georgina Oliva
73' 2-1 (so) Chloe Watkins
74' 2-2 (so) Lola Riera
76' 3-2 (so) Gillian Pinder