Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal met knotsgekke penaltyserie

Feyenoord heeft in Eindhoven de Johan Cruijff Schaal veroverd. De ploeg trok via een zinderende strafschoppenserie aan het langste eind.

In het Philips Stadion was de eerste mogelijkheid voor PSV toen Angelino een prima voorzet gaf op Luuk de Jong. De kopbal van de spits werd uit de hoek gehouden door Feyenoord-keeper Justin Bijlow. PSV creëerde verder weinig kansen voor de pauze, al had de thuisploeg wel een veldoverwicht.

De enige goede scoringskans die Feyenoord voor de pauze kreeg, was voor Robin van Persie. Na goed voorbereidend werk van Sam Larsson kon de aanvoerder van de Rotterdammers net niet bij de bal komen. Beide teams gingen daardoor doelpuntloos rusten na een wat tamme eerste helft.

Na de onderbreking lag de bal al vrij snel in het doel, maar de goal van De Jong werd afgekeurd. Bij een luchtduel met Bijlow was er weinig contact tussen de PSV-spits en de Feyenoord-keeper. Toch keurde arbiter Serdar Gözübüyük de treffer af. PSV-trainer Mark van Bommel greep vervolgens in door Hirving Lozano in het veld te brengen, terwijl Sofyan Amrabat bij Feyenoord de vervanger was van Jens Toornstra.

Nog steeds bleef de gastheer de beste kansen creëren. De grootste was voor Lozano, op aangeven van Jorrit Hendrix. Bijlow hield de bezoekers op de been. Kort nadat Van Persie werd gewisseld voor Dylan Vente verzuimde ook Feyenoord de score te openen. Vente bediende Tonny Vilhena, die via Jeroen Zoet net naast schoot.

Omdat er na negentig minuten nog steeds 0-0 op het scorebord stond, werden er vervolgens meteen strafschoppen genomen. In die penaltyserie, die volgens de ABBA-procedure werd gedaan, stopte Bijlow de poging van Hendrix en miste Larsson oog in oog met Zoet. Toen even later ook Amrabat zijn inzet zag worden gekeerd door Zoet, kon Angelino namens PSV voor de beslissing zorgen. De nieuweling knalde echter over.

Daardoor groeide Bijlow uit tot man van de wedstrijd in plaats van Zoet. De jonge sluitpost hield Pablo Rosario van scoren af, waarna Jordy Clasie de beslissende strafschop raak schoot: 5-6.

Feyenoord wint de Johan Cruijff Schaal. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Feyenoord wint de Johan Cruijff Schaal. (PRO SHOTS/Joep Leenen)