FOK! Wat een weer: er is van alles aan de hand!

Bonjour! 

Ja, en zo is er ineens van alles aan de hand! Het zijn kleine dingetjes, maar van zulke grote invloed! Ik had het eergisteren over een zwakke storing die ons land zou gaan passeren. Deze kreeg echter een staartje. In Noorwegen viel er flink wat regen, maar bij ons kwam het onverwachts tot een grote afkoeling aan de kust. Direct aan de kust kelderde de temperatuur van 26 naar 20 graden om 17.00. Dat staartje waar ik het over had trok pas laat over ons land met sluierbewolking en uiteindelijk een groter temperatuursverschil tussen de lucht boven zee  en het aardoppervlak.

Daardoor ontstonden er velden met stratus. Als gevolg daarvan was het in Limburg nog 32 graden maar in Hoek Van Holland nog '''''''slechts'''''' 20 graden. Met nadruk.  Dit had geen enkel weermodel in de gaten. Sterker nog, het zeewater is 23 tot 24 graden, maar de waarneming op station Hoek Van Holland was dus maar 20 graden. Daardoor ontstonden die stratusvelden. Ik denk dat veel mensen in het oosten en zuiden graag in HvH hadden willen zijn. Ook bij mij in Haarlem deed de stratus een dappere poging, maar die mislukte. Wel kon ik mijn huis even goed doorluchten.

Het is toch wel een signaal dat het seizoen langzaamaan richting herfst gaat. Het gaat heel langzaam, maar op de weerkaarten verschijnen nu toch al wat depressie-activiteiten. Vrijdag toonden de modellen ons zelfs een heuse storm. Die was echter wel weer snel verdwenen. Maar enkele veranderingen gaan we wel zien komende week.

Vandaag zien we dat het zeker langs de kust aangenaam is met maxima van 23 graden. In het binnenland zit je toch alweer op 25 graden en in het zuiden en oosten alweer op 28 tot 29 graden. Dit noemen we even een dipje. Verder zijn er wolkenvelden en perioden met zon. Het blijft overal droog.

Maandag en dinsdag gaat het hittekannon echter nog éénmaal volop aan. Maxima van 27 tot 33 op maandag en 32 tot 37 op dinsdag. Op woensdag komt dan de afkoeling dichterbij. Of er dan al buien gaan vallen is nog even afwachten. Die gaan er waarschijnlijk wel vallen in de periode donderdag t/m zondag. Maar daar kom ik komende dagen uiteraard op terug.

Fijne zondag!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Bloem geniet van de regen (Foto: Raymond Dobber)
Afgelopen week trok er één regenbui over Haarlem. Mijn goede vriend Raymond Dobber maakte deze prachtige foto nét na de bui. Veel mensen in het binnenland snakken naar zo'n plaatje denk ik. (Foto: Raymond Dobber)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!