Goud en brons Büchli en Ligtlee op kilometer, Braspennincx naar kwartfinales sprint

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Glasgow heeft de kilometer bij de mannen niet geheel verrassend goud opgeleverd voor Matthijs Büchli. In de kwalificaties was hij veel beter dan de rest, in de finale was het verschil wel wat kleiner.

Büchli vertrok wat minder snel, maar bouwde genoeg snelheid op om de Duitser Joachim Eilers te kloppen: Büchli finishte in 1:00,134 minuten, een paar tienden langzamer dan in de ochtend. Sam Ligtlee zorgde voor een flinke stunt. De jongere broer van olympisch kampioene Elis zette in de ochtend de zevende tijd neer, maar verbeterde zich aanzienlijk en pakte met 1:00,905 verrassend brons.

Ondertussen is ook het omnium bij de mannen begonnen. Dat gebeurde met de scratch over tien kilometer, met namens Nederland Roy Pieters aan de start. Hij kwam er niet aan te pas en eindigde als negentiende, topfavoriet Elia Viviani won de koers en pakte zo de leiding in het omnium, voor de Brit Ethan Hayter en de Fransman Benjamin Thomas.

Update 16.33 uur
In het individuele sprinttoernooi bij de dames staat Shanne Braspennincx in de kwartfinales, nadat ze overtuigend afrekende met de Spaanse Tania Calvo. Voor Hetty van de Wouw is het na de achtste finales voorbij: zij verloor nipt van de Oekraïnse Liubov Basova.

Update 17.26 uur
Kirsten Wild heeft op de puntenkoers net naast de medailles gegrepen. De regerend wereldkampioene sprintte zo nu en dan mee, maar kon geen ronde voorsprong pakken op het peloton. Dat deed de Italiaanse Maria Confalonieri wel en die won met 33 punten goud, één punt voor de Wit-Russische Ina Savenka. Gulnaz Badykova pakte met 30 punten het brons, Wild bleef steken op 27 punten.