Vijf EK-medailles Nederlandse roeiers op eerste finaledag

Op het Europees kampioenschap roeien in Glasgow heeft Nederland het brons gepakt in de lichte dubbel-vier. Ward van Zeijl, Bart Lukkes, Koen van Brussel en Jorke Kooijenga waren kansloos tegen het voor iedereen veel te sterke Italië, maar achter die ploeg werd een spannende strijd uitgevochten.

Nederland vocht om de overige medailles met Tsjechië en Rusland. Nederland lag aanvankelijk op zilver, dat werd overgenomen door de Russen en in de slotfase kwamen de Tsjechen langszij. Het brons ging zo naar Nederland, dat de Russische boot nog net voor wist te blijven.

Amos Keijser en Nicolas van Sprang kwamen in de mannen dubbel-twee in actie in de halve finales. Een plek bij de beste drie was nodig voor een finaleplaats, maar het duo legde het op enkele tienden van een seconde af tegen Italië en werd vierde.

De wedstrijden zijn overigens allemaal live te zien op Eurosport.

Update 12.23 uur
In de vrouwen twee-zonder heeft Nederland het zilver gepakt. Elsbeth Beeres en Laila Youssifou begonnen relatief rustig, maar kwamen in de tweede kilometer opzetten. De leidende Italiaanse ploeg werd bijgehaald, Roemenië kwam dan Nederland weer voorbij en dus was er zilver, achter Roemenië en voor Italië.

Sander de Graaf en Vincent Klaassens eindigden in de mannen twee-zonder als tiende, door de B-finale als vierde af te sluiten. Het goud was er voor de Kroaten Martin en Valent Sinkovic. De regerend olympisch kampioenen op de dubbel-twee pakten daarmee hun eerste titel op het voor hun relatief nieuwe onderdeel.

Update 12.53 uur
Hermijntje Drenth, Willeke Vossen, Marleen Verburgh en Kirsten Wielaard hebben in de vrouwen vier-zonder genoegen moeten nemen met de vijfde plek. De ploeg begon ijzersterk en streed zelfs mee om de eerste plek, maar in de slotfase bleek dat ze zichzelf over de kop hadden geroeid.

Het goud ging naar Rusland, dat te sterk was voor Roemenië. De jonge Roemeense boot, vorige week nog goed voor zilver op het WK junioren, klopte Polen in de strijd om het brons.

Update 13.10 uur
Bjorn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz hebben in de mannen vier-zonder een teleurstellende vijfde plek gepakt. Het kwartet vocht lange tijd om aansluiting te vinden in de strijd om de medailles, maar dat lukte niet en in de slotmeters kwam Italië nog langszij.

Roemenië ging er als een dolle vandoor en dat leek wellicht wat teveel van het goede. Niets was echter minder waar: de kersvers wereldkampioenen bij de junioren hielden dapper stand en pakten het goud door de Britse boot van zich af te houden, waarachter Frankrijk brons pakte.

Update 13.25 uur
In de vrouwen dubbel-vier hebben Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers - met Inge Janssen in plaats van Florijn de regerend wereldkampioenen - toch wat teleurstellend brons gepakt. Vicewereldkampioen Polen was veel te sterk, Oekraïne kon ondanks een eindsprintje niet meer ingehaald worden.

Update 13.40 uur
De mannen dubbel-vier met Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma is er ook niet in geslaagd een medaille te pakken. De boot liep al snel een achterstand op ten opzichte van de Italiaanse leiders, die uiteindelijk het goud wonnen.

Achter Italië knokte Nederland tegen Polen en Oekraïne om de overige medailles, maar het was de Nederlandse boot die af moest haken op het moment dat Litouwen langszij kwam. De Litouwse wereldkampioenen pakten zelfs nog zilver, Polen won brons, voor Oekraïne en Nederland.

Update 13.55 uur
Roos de Jong en Lisa Scheenaard gingen als kanshebbers op goud de finale van de vrouwen dubbel-twee en dat werd deels waargemaakt. Het duo vocht de hele race om goud en dat zorgde in de slotfase voor een werkelijk prachtige strijd met Frankrijk, Italië en Litouwen.

Nederland en Litouwen vochten minutenlang zij-aan-zij, maar Italië kwam er in het tweede deel ook bij. Daar meldde Frankrijk zich dan ook nog en die ploeg ging overal voorbij. In de slotmeters was Frankrijk de sterkste, Nederland pakte zilver en brons was voor Litouwen, net voor het op slechts 0,61 seconden gefinishte Italië.

Update 14.10 uur
De dag op de roeibaan in Glasgow werd afgesloten met de finale van de vrouwen acht, waar slechts drie boten van de partij waren: Groot-Brittannië, Nederland en Roemenië. De Roemeense dames namen vroeg de leiding en die stonden ze niet meer af. Lang leek Nederland zilver te pakken, maar in de slotfase kwam de Britse boot nog langszij.