Europees hitterecord in gevaar, Spanje en Portugal op standby

In Nederland is het al veel te lang vieswarm, maar in Spanje en Portugal slaat het echt nergens meer op. In Portugal steeg het kwik donderdag in Mora tot 45,7 graden, het Spaanse El Granado nam vrijdag in de loop van de middag de leiding over met een stevige 46,4 graden.

De verwachtingen zijn dat zaterdag de warmste dag gaat worden van de hittegolf op het Iberisch Schiereiland en aangezien de 45 graden al op meerdere plekken is overschreden, worden de records er dan toch maar even bij gepakt. 

In Spanje werd vorig jaar het record van 47,3 graden neergezet, Portugal heeft het record sinds 2003 nog íets hoger staan: 47,4 graden. Het officiële Europese record, afgaande op betrouwbare metingen van 'officiële weerstations', kan ook wel eens in gevaar komen: 48,0 graden in Athene op 10 juli 1977.

Spanje en Portugal hebben de hulpdiensten al enkele dagen paraat staan en dat zal zaterdag nog een tandje opgeschroefd worden. Twee mensen overleden al door een zonnesteek - een veertiger die op de weg aan het werk was en een man van 78 - en ziekenhuizen staan dan ook klaar om mensen op te vangen. Ook de brandweer staat paraat om eventuele bosbranden snel te lijf te gaan.

Uiteraard wordt op het FOK!forum gevolgd of er een record komt. Verder kun je temperaturen bijhouden op dit kaartje (twee uur erbij voor Nederlandse en Spaanse tijd, één voor Portugese tijd) en de sites van de Portugese en Spaanse versies van het KNMI.

Update 12.20 uur
Het begint stevig op te warmen. In Spanje wordt op diverse plaatsen al 37+ graden gemeld, maar vooral in Portalegre in Portugal wordt het onaangenaam: even na elf uur lokale tijd werd een temperatuur van 40 graden doorgegeven. Ter illustratie: vrijdag was het er om twaalf uur zelfs nog ruim drie graden koeler, terwijl het kwik daar uiteindelijk tot 43 graden steeg in de middag.