Zweden raakt hoogste bergtop kwijt door warmte

Ergens in de komende dagen zal de hoogste bergtop van Zweden naar alle waarschijnlijkheid niet meer de hoogste bergtop van Zweden zijn. Het gaat om de zuidelijke top van de Kebnekaise, die de titel vermoedelijk over moet geven aan de niet al te ver weg gelegen noordelijke top van de Kebnekaise.

Op de zuidelijke top van de berg ligt een gletsjer en die zorgt ervoor dat de precieze hoogte nogal eens wijzigt. Deze wordt dan ook elk jaar opnieuw gemeten en wel aan het einde van de zomer, als het smelten voorbij is. In 1880 kwam men tot ongeveer 2115 meter, in 1902 zelfs 2123 meter boven zeeniveau.

In de tweede helft van de twintigste eeuw ging het echter bergafwaarts: 2120 meter in 1968, 2110 meter in 1982 en vanaf 1998 zelfs elk jaar metingen onder de 2110 meter. Begin juli kwam men tot 2101 meter, maar aan het eind van de maand was daar nog eens vier meter van verdwenen.

"Ik heb er nog nooit zoveel ijs zien smelten als deze zomer", aldus onderzoeker Gunhild Ninis Rosqvist van de universiteit van Stockholm. Dat komt natuurlijk door de bovengemiddelde hitte in Zweden, waardoor het halve land ook al geruime tijd in de fik staat - er woeden tientallen bosbranden. De zuidelijke bergtop is ondertussen nog zo'n twintig centimeter hoger dan de noordelijke, die waarschijnlijk in het weekeinde al de titel overneemt.