DENK: 'Halsema draagt bij aan pinkwashing'

Burgemeester Halsema zou Tel Aviv een 'voorbeeldstad' hebben genoemd als het gaat om lhbti-rechten. Daarmee draagt ze volgens de partij DENK bij aan 'pinkwashing' zo meldt AT5 op haar website. 

DENK-raadslid Numan Yilmaz vindt de uitspraak van Halsema opvallend, aangezien het huwelijk van twee mensen van hetzelfde geslacht niet is toegestaan in Israël. Hij heeft daarom schriftelijke vragen ingediend.

Het raadslid wil onder meer weten of de burgemeester Tel Aviv inderdaad heeft geprezen vanwege 'de vrijheid en tolerantie' tegenover de lhbti-gemeenschap. Halsema zou dit hebben gezegd tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap, zo meldt de website Joods.nl.

Pinkwashing
Mocht dat kloppen, dan maakt de burgemeester zich volgens DENK hiermee schuldig aan 'pinkwashing'. Dat betekent dat een overheid zich presenteert als vooruitstrevend tegenover de lhbti-gemeenschap, terwijl ander, onwenselijk beleid daarmee wordt gecamoufleerd. 

Zo zou Israël zichzelf neerzetten als 'enige homovriendelijke land in een vijandige regio'. Halsema versterkt deze 'pinkwashing' volgens DENK door Tel Aviv als voorbeeldstad uit te lichten. 'Terwijl Israëlische lhbti'ers niet over dezelfde rechten bezitten als burgers met een heteroseksuele achtergrond.'

D66-raadslid Jan-Bert Vroege reageerde via Twitter al verontwaardigd op de vragen van DENK. 'Als DENK over lhbti-rechten en Israël begint denk ik: boer pas op je kippen, als de vos de passie preekt.'