'Bedelaars hebben vrij spel in Amsterdam'

De politie in Amsterdam lijkt minder druk met het uitschrijven van boetes aan bedelaars. In 2016 werden er ruim 700 bonnen uitgedeeld, dit jaar staat de teller pas op 227, zo meldt AT5 op haar website. 

Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf opvroeg. Onduidelijk is of het aantal bedelaars weer afneemt of dat agenten andere prioriteiten stellen. De politie kampt namelijk met een capaciteitstekort.

Sinds enkele jaren zijn er veel meer bedelaars in de stad dan voorheen. Vaak zijn ze onderdeel van georganiseerde bendes uit landen als Roemenië en Bulgarije. Ze delen zielige briefjes uit in de metro of doen alsof ze gehandicapt zijn. Ook zetten de bendes minderjarigen in om te bedelen. Ze slapen verborgen achter de bomen op illegale kampeerplekken.

De VVD stelde in 2016 voor om de Oost-Europese bedelaars het land uit te zetten als ongewenste vreemdelingen. Een jaar later wilde de partij dat de politie het geld van georganiseerde bedelaars zou afpakken. Dat leverde kritiek op van GroenLinks, die arme mensen liever helpt dan het geld afpakt.