Giro 7244 open voor Syriërs die terugkeren naar huis

Het Rode Kruis opent giro 7244 voor vluchtelingen in en om Syrië die teruggaan naar hun huis. Nu het geweld is afgenomen in verschillende regio’s neemt dat aantal snel toe. Het is voor het eerst in zeven jaar dat het Rode Kruis zo’n grote groep ziet die terugkeert.

Zij komen terecht in totale verwoesting en hebben geen middelen om te overleven. Hulp om hun bestaan weer op te bouwen is hard nodig. "In Aleppo en Oost Ghouta heb ik Syriërs gezien die vol hoop terugkeren, maar de wanhoop dreigt doordat ze niets hebben. Deze mensen zijn veerkrachtig, maar hebben dringend hulp nodig. ”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis, die gisteren terug is gekomen uit Syrië.

Afgelopen tijd staken enkele honderden Syrische vluchtelingen vanuit Libanon de grens over naar Syrië. Aankomend weekend volgen er naar verwachting meer. Maar vooral in Syrië zelf keren ontheemden weer in grote getale terug naar hun huizen. Volgens de VN waren dat er de eerst helft van dit jaar naar schatting al zo’n 750.000. Dat zijn er net zoveel als in het gehele vorige jaar. Ze keren terug naar wijken rondom steden, zoals in Homs, in Aleppo en Oost-Ghouta en Daraa waar afgelopen tijd de hevige gevechten eindigden. Het Rode Kruis roept de vluchtelingen op alleen naar huis terug te keren als hun veiligheid daar gegarandeerd is, want in delen van het land wordt nog steeds gevochten.

Karkassen vol met puin
De huizen in de wijken waar niet meer wordt gevochten zijn veranderd in karkassen vol met puin. De mensen die terugkeren naar huis zijn niet in staat om voldoende water en voedsel te kopen voor hun gezinnen.“In Oost-Ghouta sprak ik met een aantal mannen die de puinhopen afstruinen om herbruikbaar afval te verzamelen en te verkopen, om wat geld bij elkaar te sprokkelen om eten te kopen,” aldus Lahr. Geld voor onderwijs van hun kinderen, medische hulp en de reparatie van hun huizen hebben ze al helemaal niet. De door oorlog grotendeels verwoeste economie maakt het voor de Syriërs die terugkeren extra moeilijk om werk te vinden om weer voor zichzelf en hun familie te kunnen zorgen.

Heropbouw
Het Rode Kruis roept hulporganisaties, overheden en bedrijven, maar ook Nederlanders op deze Syriërs een steun in de rug te geven. Door bij te dragen aan de hulpverlening nu, maar ook door plannen te maken voor heropbouw in de periode na de oorlog. Als het conflict stopt, zal het volgens Lahr gemakkelijk een generatie duren voordat het leven normaliseert. Het Rode Kruis helpt de thuiskomers ook met kleine reparaties om hun huizen weer leefbaar te maken, zorgt voor voedsel, schoon drinkwater, psychische en medische hulp en helpt klinieken op te knappen. Ook krijgen zij een startkapitaal, zodat ze een winkeltje kunnen openen of hun land weer kunnen gaan verbouwen.

Vluchtelingenstromen
Tegelijkertijd gaat de oorlog in delen van het land onverminderd door en zorgt deze voor nieuwe vluchtelingenstromen zoals in Swaida, bij de Golanhoogte en in Idlib bij de grens met Turkije. Zij hebben net als de terugkeerders dringend extra hulp nodig om een nieuwe ramp voor hen te voorkomen. Er zijn tientallen miljoenen nodig om de zwaarst getroffen te kunnen helpen.