Kinderarts aangeklaagd als seriemisbruiker van kinderen

Een Amerikaanse kinderarts zit flink in de problemen en dat is, als de aantijgingen kloppen, niet geheel onterecht. De 70-jarige Johnnie Wilson Jack Barto zou in de afgelopen decennia namelijk meer dan 25 kinderen, vooral meisjes, seksueel misbruikt hebben.

Barto werd in januari gearresteerd op verdenking van het misbruiken van een 12-jarige patiënte, waarna nog meer zaken aan het licht kwamen, allemaal van grofweg hetzelfde type: de verdachte viespeuk zou de meisjes met zijn vingers gepenetreerd hebben, terwijl hij bij de jongetjes aan hun genitaliën zat.

Zo was er vorig jaar een jongen die last had van de griep, waarna Barto zijn moeder vroeg om in de wachtkamer te wachten. Toen ze toch maar even naar binnen kwam, zag ze dat de arts de genitaliën van haar zoon wel erg uitgebreid aan het bestuderen was, doorgaans toch niet een standaard handeling bij onderzoek naar een griepje.

De moeder sprak Barto er op aan, waarna de arts zonder enige uitleg vertrok. In 1998 werd hij al eens beschuldigd van het misbruiken van twee jonge patiëntes, maar een aanklacht kwam er niet en wegens een gebrek aan bewijs besloten de medische autoriteiten dat Barto zijn dokterslicentie mocht behouden.

In totaal zijn 69 aanklachten ingediend tegen Barto, van wie de licentie sinds zijn arrestatie in januari voorlopig ingetrokken is. De aanklager was duidelijk: "Hij heeft elke plicht die hij als dokter en als degelijk mens heeft geweld aangedaan en het vertrouwen van zijn slachtoffers, hun ouders en de hele gemeenschap verwoest om zijn eigen, zieke seksuele verlangens te voeden."

Aanklager Josh Shapiro bedankt de slachtoffers voor hun moed om, soms na lange tijd, naar buiten te komen: "Het kan voor slachtoffers vaak erg lang duren om enigszins te accepteren wat er is gebeurd en om er vertrouwen in te hebben dat iemand hun waarheid gelooft. Dat is heel normaal en daar moeten slachtoffers nooit over bekritiseerd worden. Niemand zou bang moeten zijn om naar buiten te komen, deel de informatie met ons."

De autoriteiten denken dat er mogelijk nog meer slachtoffers zijn van de kinderarts, die een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Zo kwam er al een zaak naar boven uit de jaren negentig: een 12-jarig meisje ging met een oorinfectie naar dokter Barto, maar haar oor werd niet bekeken. In plaats daarvan vond een en ander plaats waarvoor Barto aangeklaagd werd met involuntary deviate sexual intercourse, wat grofweg neerkomt op 'orale of anale seks, seks met een dier of het binnendringen van een slachtoffer met een voorwerp'.

Een moeder van een 10-jarig meisje en haar 11-jarige broertje kwam ook naar buiten met een klacht bij de huisarts van het gezin, over Barto. De kinderarts zou zijn hand in het ondergoed van de kinderen gestoken hebben om daar 'even rond te voelen'. De betreffende huisarts verklaarde tegenover de politie dat Barto een 'aparte manier van omgaan met patiënten' heeft en dat hij 'mogelijk het syndroom van Asperger heeft'.

De lokale vereniging van kinderartsen heeft pogingen tot contact met de media nog niet beantwoord, maar kwam wel met een kort statement. "Weet dat dit voor alle betrokkenen een moeilijke tijd is. Onze voornaamste prioriteit blijft het verzorgen van de beste zorgt voor uw familie en we vragen u dan ook om uw kinderen gerust te stellen: onze artsen en medewerkers zijn er om voor hen te zorgen wanneer dat nodig is."