Investeringsmaatschappij Infestos achter nieuwe ploeg WŁst en Visser

De olympisch kampioenen Ireen Wüst en Esmee Visser hebben een geldschieter gevonden voor de komende vier schaatsseizoenen. Samen met vijf andere schaatsers en twee trainers hebben zij een contract getekend bij de Enschedese investeringsmaatschappij Infestos.

De investeringsmaatschappij wil zich gaan inzetten voor duurzame talentontwikkeling in de sport en het bedrijfsleven. "De schaatsploeg is een vliegende start van ons traject om talent te ondersteunen in de sport en daarbuiten", zegt Frank van Roij van Infestos. "Ireen Wüst is de meest succesvolle olympiër van ons land. Ze is het boegbeeld van onze ploeg en een voorbeeld voor de talenten in het team." 

Hoofdcoach van de schaatsploeg wordt Peter Kolder. Een oude bekende van Wüst Hij begeleidde haar aan het begin van haar professionele carrière en is sinds april haar trainer toen de schaatsers zonder ploeg werden opgevangen in de Topsport Trainingsgroep van de KNSB. Wouter olde Heuvel is aangesteld als assistent-trainer.

"Wüst is een talent geweest. Maar ze brandt nog van ambitie, dus in die zin is het nog steeds een talent", legt Kolder uit. "Dat is ook de reden dat ze in dit team zit. Ze kan de anderen helpen om op niveau te komen. Wüst kan mensen bij de hand nemen. Die rol krijgt ze in het team."

Naast Wüst en Visser wordt de nieuwe ploeg gevormd door Marcel Bosker, Lotte van Beek, Jos de Vos, Louis Hollaar en Marwin Talsma. Allen waren nog contractloos sinds afgelopen de Olympische Spelen. Daarnaast heeft er nog een bekende van Wüst zich verbonden aan de ploeg. Gerard Kemkers, tot en met 2014 jarenlang de coach van de veelvoudig kampioene, gaat vanaf 1 november aan de slag bij Infentos om het talentprogramma verder te ontwikkelen. "Ik kwam in gesprek met Infestos over hun plannen en er was direct een klik", aldus de Groninger. "Pas later kwam een schaatsploeg ter sprake. De grote behoefte aan ondersteuning in die sport heeft ervoor gezorgd dat alles heel snel is gegaan."

"Infestos wil talenten helpen om naar de top te komen", vertelt Kemkers. "Als ze dan uiteindelijk de overstap maken naar de topploegen, dan is dat prima. Wij stellen onszelf de vraag: hoe kunnen we die constante voeding blijven brengen naar de beste ploegen van Nederland? En dat in allerlei sporten. De klassieke vorm van sportsponsoring is simpelweg naast de kampioenen staan. Dit is een heel andere manier, die mij triggert. Het doel is om uiteindelijk tot een multi-talententeam te komen, waarbij de schaatsploeg als een vliegwiel dient."

Het is nog niet duidelijk onde welke naam de ploeg door het leven zou gaan. "Dat wordt de naam van ons hele ontwikkelingstraject. Daar gaan we de komende weken en maanden over nadenken", verduidelijkt Van Roij.