Gekkies krijgen boete voor fikkie stoken in gortdroge duinen

Inmiddels weet ongeveer iedereen wel dat het deze zomer enorm droog is en in sommige delen van de wereld vertaalt zich dat in heftige bosbranden die vele levens kosten.

Toch vonden vier minderjarige jongens het een enorm goed idee om bij strandslag Duinoord, vlakbij de Helderse duinen, met behulp van een fles wasbenzine een vuurtje te gaan stoken. Deze jongens werden betrapt en kregen van handhavers een flinke boete. Verder werden hun ouders ingelicht en zij mochten kiezen of hun zoon een HALT-traject in zou gaan, of toch de boete zou krijgen. Drie ouders kozen voor een HALT-traject en één paar ouders besloot de boete van 280 euro te betalen.


Vuurtje stoken na heftige droogte (Foto: gettyimages)

Mocht je denken dat deze jongens de enige waren met weinig verstand, dan kom je bedrogen uit. Handhavers controleerden vrijdag samen met een boswachter van Landschap Noord-Holland op het strand, in de duinen en in De Donkere Duinen. Meerdere recreanten bleken in die gebieden te roken of waren van plan een vuur te stoken, zoals een groep die met hout richting het strand liep. Anderen doofden hun vuur toen ze zagen dat er werd gecontroleerd.

"Het is onbegrijpelijk hoeveel risico mensen nemen om een gezellige avond op het strand te hebben", aldus een handhaver in een gemeentelijke persverklaring. "Degenen die wij spraken vonden dat een kampvuur gewoon moest kunnen en gingen hierover ook nog een discussie met ons aan. Dit terwijl er de dag ervoor nog branden waren."

Het rookverbod geldt minstens tot eind september. De gemeente Den Helder geeft aan in ieder geval geregeld te zullen controleren. De boete voor roken in de natuur is 140 euro, voor open vuur loopt dat op tot 280 euro.