Café in Zaandam dicht wegens illegaal gokken

Illegaal gokken, drugsgebruik en drugsbezit. Dat is wat een gezamenlijke actie van gemeente, politie en Kansspelautoriteit woensdagavond 25 juli aan het licht heeft gebracht in een café aan de Damkade in Zaandam. Het café is met onmiddellijke ingang gesloten op last van de burgemeester. De gemeente onderzoekt of dit gevolgen heeft voor de vergunning.


Illegaal gokcafé Zaandam gesloten (Bron: gettyimages)

In het café werd gelegenheid geboden tot het illegaal gokken op sportwedstrijden via een zogenoemde ‘gokzuil’. Gokzuilen zijn computers met een internetverbinding die zo zijn ingericht en ingesteld, dat een klant kan wedden op sportwedstrijden. Gokken via een gokzuil is in strijd met de Wet op de kansspelen. Het café aan de Damkade speelde een belangrijke rol in het illegale gokcircuit. De afgelopen weken is er voor ruim 25.000 euro omgezet met illegaal gokken.

Uit observaties is gebleken dat dit café een verzamelplek is voor overlastgevende jongeren met veelal drugs- en geweldantecedenten. Bij de controle werd bij alle bezoekers van het café drugs aangetroffen. Ook werden in het café softdrugs gebruikt en werd gelegenheid geboden om waterpijp te roken en lachgas te gebruiken.

"Dit is niet waar ik aan denk bij veilig en gezellig uitgaan in Zaanstad", aldus burgemeester Hamming. "Dit soort cafés waar jongeren in aanraking komen met illegaal gokken, drugs en aanverwante criminele zaken willen we niet en daar treden we tegen op."