'Erdogan beflikkert Trump, IsraŽl laat Turkse vrij'

De driehoeksverhouding tussen de Verenigde Staten, Turkije en Israël staat weer eens wat onder spanning. Dit keer gaat het om gevangenen en dan met name een soort ruil, waar twee gevangenen bij betrokken zouden moeten zijn.

Als eerste is daar Ebru Özkan uit Turkije, die in Israël opgepakt werd omdat ze banden zou hebben met Hamas. Vervolgens is er de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die al bijna twee jaar vast zit in Turkije wegens president Erdogan's standaardriedeltje: Gülenist, banden met de 'couppoging' van 2016,  je kent het wel.

Turkije wil Özkan vrij hebben, de Amerikanen willen Brunson op vrije voeten zien en daar viel een dealtje mee te maken, want Israël is dan weer dikke vrienden met de VS. Eerder deze maand ontmoetten presidenten Trump en Erdogan elkaar op de NAVO-top, waarbij Trump ogenschijnlijk dacht dat hij met Erdogan een deal gesloten had.

Naar nu blijkt heeft Trump aan zijn Israëlische collega Netanyahu gevraagd om de Turkse Özkan vrij te laten, wat dan ook vrij rap gebeurde. In ruil daarvoor wilde Trump natuurlijk zien dat Brunson vrijgelaten werd, maar dat gebeurde dan weer niet. Sterker nog, eerder deze week werd bekend dat Brunson onder huisarrest is geplaatst en dat komt natuurlijk niet overeen met vrijlating.

Trump heeft inmiddels gedreigd met sancties tegen Turkije als Brunson niet vrijgelaten wordt, Erdogan liet weten niet te zwichten: "De VS verliezen een sterke en oprechte partner als ze hun houding niet veranderen." Vanuit Israël werd door anonieme overheidsbronnen dan weer bevestigd dat de ruil gepland was, hoewel de advocaat van Özkan van niks zegt te weten.

Hoe de zaak verder gaat is nog afwachten, maar Turkije lijkt in elk geval de 'winnaar': de Turkse is vrij, Turkije's gevangene is nog altijd een gevangene. Zeg het maar, 'slim gespeeld van Ome Recep' of 'dat is toch puur bedrog!'?