Geen budget voor Trump's 'Space Force'

Het Amerikaanse Congres heeft de plannen bekendgemaakt rondom het militaire budget voor het nieuwe fiscale jaar, dat op 1 oktober begint. Daarin is één grote afwezige te noteren: van de 716 miljard dollar is geen enkele cent vrijgemaakt voor de door president Trump zo vurig gewenste 'Space Force'.

Trump kondigde eerder aan opdracht gegeven te hebben tot het vormen van een zesde tak van de Amerikaanse militaire macht, om oorlog in en via de ruimte te kunnen organiseren. Het Huis van Afgevaardigden en het Congres hebben de Space Force niet opgenomen in het budget, maar het wordt niet helemaal doodgezwegen: de minister van Defensie, Jim Mattis, krijgt de opdracht om plannen te maken over hoe zijn ministerie oorlog in/via de ruimte aan zou pakken.

"We gaan naar een situatie waarbij we de Air Force en de Space Force hebben", aldus Trump, die er ook nog aan toevoegde dat het echt wat ging worden: "Dat gaat wat worden." De hoogteplaatste generaal Joseph Dunford leek door Trump aangewezen te worden als dé man om de oprichting van de Space Force in goede banen te leiden. 

Deze zomer wordt gestemd over de wet die het budget bepaalt, waarna deze op 1 oktober in werking moet treden. Wie zin heeft om door een goede 2500 pagina's aan budgettaire informatie te worstelen, veel plezier.