Gerenoveerd Vitesse vecht zich knap terug tot gelijkspel

Vitesse heeft zich uit geslagen positie knap teruggevochten tegen FC Viitorul Constanta. Het kwalificatieduel voor de Europa League eindigde in 2-2.

In Roemenië was Vitesse duidelijk nog zoekende, maar debuterend trainer Leonid Sloetski mag tevreden zijn over de veerkracht van zijn team. De Rus noemde het duel vooraf een belangrijke test en zijn elftal rechtte de rug na een zwakke eerste helft. De Arnhemmers waren deze zomer uiterst actief op de transfermarkt en vooral de achterhoede heeft een renovatie ondergaan. Alleen Büttner speelde er vorig seizoen ook al. Clarke-Salter, Thelander, Karavaev en doelman Eduardo maakten allemaal hun debuut in een officiële wedstrijd voor Vitesse.

Voorin was de ploeg min of meer hetfzelfde als afgelopen seizoen, maar in de rommelige eerste helft lukte het maar niet om spits Tim Matavz goed in stelling te brengen. Hij kreeg na een kwartier spelen een klein kansje, maar was onzorgvuldig. De thuisploeg liet het initiatief aan Vitesse en loerde zelf op de counter. Pas na een half uur kroop Viitorul meer uit de schulp en geleidelijk aan namen ze het initiatief over, wat vlak voor rust resulteerde in de openingstreffer van spits Denis Dragus. De pas negentienjarige Roemeen knikte doortastend raak en dat was precies wat er aan ontbrak bij de bezoekers.

Vitesse wilde wel, maar het lukte simpelweg niet. Met een opponent die al veer meer wedstrijden in de benen heeft is het lastig op gang komen en kort na rust werd het nog lastiger toen Dragus in de 49e minuut opnieuw het eerst bij de bal was en de bal achter de van Chelsea gehuurde Eduardo kopte. Daarmee leek het duel wel zo'n beetje gespeeld, maar een vlotte aansluitingstreffer van Matavz bracht het geloof terug. De Sloveen kon binnenkoppen uit een voorzet van Büttner. Een gelukkig doelpunt, want Vitesse was de kluts volledig kwijt na de tweede goal van de thuisploeg.

Ook Viitorul had moeite om met teleurstellingen om te gaan en liet de buit glippen. Vitesse rook bloed na het o zo belangrijke uitdoelpunt gemaakt te hebben en ging op jacht naar een tweede treffer. Matavz liet nog een kans liggen, mocht opgelucht ademhalen toen aanvoerder Ianis Hagi een enorme mogelijkheid verprutste en kon toen juichen toen de tot dan toe onzichtbare Bryan Linssen de vierde kopgoal van de avond maken. Daarmee zette de als aanvoerder debuterende vleugelspeler een kroon op de verdiende comeback.

Het had zelfs nog mooier kunnen worden als Vitesse in de laatste tien minuten kon profiteren van een man-meer-situatie, maar zo ver liet de Roemeense ploeg het niet komen. Invaller Andrei Viorel Artean maaide Vitesse-invaller Hilary Gong bijna onder het gras en moest vijf minuten na zijn entree op het veld alweer inrukken. Viitorul gooide de pot dicht en hoopt volgende week in Arnhem alsnog de winst naar zich toe te trekken. Vitesse heeft donderdag genoeg aan een gelijkspel met weinig treffers of een overwinning.