Ziyech inspireert Ajax in eerste wedstrijd tegen Sturm Graz

Ajax heeft woensdagavond de eerste ontmoeting met Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League gewonnen. In Amsterdam werd het 2-0.

Miljoenenaanwinsten Daley Blind en Dusan Tadic begonnen de wedstrijd op de bank en zij zagen dat de eerste echte kans voor Ajax was. David Neres werd fraai vrijgespeeld door Lasse Schöne, maar raakte de bal helemaal verkeerd. De thuisploeg kwam bij het volgende moment goed weg. André Onana zat helemaal mis, maar de doelman werd geholpen door zijn verdedigiging die de bal van de lijn haalde.

Na een kwartier spelen kwam Ajax op voorsprong. Hakim Ziyech, de grote smaakmaker in de eerste helft, schoot vanaf een meter of achttien raak, waarbij doelman Jörg Siebenhandl blunderde. Klaas-Jan Huntelaar was dichtbij de 2-0, maar trof met een schot van afstand de paal. De Amsterdammers kregen in het vervolg van de eerste helft nog enkele mogelijkheden op de tweede treffer, maar vonden het net niet meer. Een treffer van Neres werd afgekeurd vanwege buitenspel en de Braziliaan slaagde er ook niet in om een voorzet van Huntelaar tot doelpunt te promoveren. Hij probeerde de bal met een hakbal binnen te werken, maar die poging mislukte.

De eerste kans van de tweede helft viel ook te noteren voor Ajax. Een uitstekende voorzet van Ziyech werd op doel gekopt door Huntelaar en doelman Siebenhandl kon met moeite redden. Een fout op het middenveld van Ajax zorgde ervoor dat Sturm Graz na 53 minuten kon counteren. Na een snelle uitval kreeg Fabian Koch de bal voor zijn voeten, maar hij schoot de bal naast, waarna Ajax ontsnapte aan een strafschop nadat De Ligt hard doorging op Koch.

Waar de Oostenrijkers geen strafschop kregen, kreeg Ajax die wel na een overtreding van Anastasios Avlonitis op Neres. Lasse Schöne ontfermde zich over het buitenkansje en stuitte in eerste instantie nog op Siebenhandl, maar schoot de rebound binnen: 2-0. De Deen verliet na 67 minuten het veld en Tadic maakte zijn debuut voor het elftal van Erik ten Hag. Uit een hoekschop, verdiend door de Serviër, kopte Huntelaar net naast.

Ajax bleef op zoek naar de 3-0, maar een volgende kans was wederom niet besteed aan Huntelaar. Een afgemeten voorzet van Tadic werd door de spits over de lat gekopt. Zes minuten voor tijd volgde de rentree van Blind in het shirt van Ajax, nadat hij Carel Eiting verving. Nadat Huntelaar wederom een grote kans had gemist, werd de spits vervangen door Kai Sierhuis, die daarmee zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers maakte.

Volgende week woensdag volgt de return in Graz, waarna de winnaar van het tweeluik een confrontatie wacht met Standard Luik.