AZ verkoopt Jahanbakhsh voor recordbedrag aan Brighton

Alireza Jahanbakhsh vervolgt zijn loopbaan bij Brighton & Hove Albion. De Engelsen maken naar verluidt 25 miljoen euro over aan AZ.

De Iraanse aanvaller heeft een vijfjarig contract getekend bij de club uit de Premier League en krijgt daarmee de beloning voor een uitstekend seizoen. Jahanbakhsh kwam in 32 wedstrijden tot 21 doelpunten en kroonde zich daarmee tot topscorer in de Eredivisie.

De 24-jarige buitensspeler stapte in 2015 over van NEC naar AZ en droeg in totaal 84 keer het shirt van de Alkmaarders en vond daarin 34 keer het net. Voor de Nijmegenaren kwam hij tot 55 competitiewedstrijden en 17 doelpunten.

De 41-voudig international is de duurste aankoop ooit voor Brighton en neemt dat record over van Jürgen Locadia. De Nederlandse spits verruilde afgelopen seizoen PSV voor zeventien miljoen euro voor de Premier League. Jahanbakhsh is een recordverkoop voor AZ en lost Vincent Janssen af. De spits stapte twee jaar geleden voor 22 miljoen euro over naar Tottenham Hotspur.

"Alireza heeft zich de afgelopen drie seizoenen fantastisch ontwikkeld bij ons", vertelt directeur voetbalzaken Max Huiberts op de officiële clubwebsite van AZ. "De bekroning was natuurlijk afgelopen seizoen, waarin hij met zijn hoge aantal goals en assists liet zien klaar te zijn voor een volgende stap. Alireza heeft alles in zich om ook in de Premier League te kunnen slagen. Wij gunnen hem als mens en speler het beste toe bij zijn nieuwe club."