Ritzege Quintana, Froome verliest tijd

Nairo Quintana heeft de zeventiende etappe in de Tour de France, van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulan over 65 kilometer, gewonnen. De Colombiaan van Movistar kwam solo over de meet. Geraint Thomas behield het geel. Tom Dumoulin steeg naar de tweede plek dankzij tijdsverlies van Froome. Quintana staat nu vijfde, Kruijswijk zesde.

De start van de etappe was nieuw. Net als bij een autorace of MotoGP stelden de top twintig van het algemeen klassement zich schuin achter elkaar op.  Daarachter startten de rest in groepen van twintig. De bedoeling van het startexperiment was om de kopmannen vanaf de start te isoleren van hun knechten, waardoor de toppers man-tegen-man zouden strijden. Dat gebeurde echter niet, de kopmannen wachtten gewoon op hun knechten.

De rit ging wel gelijk bergop met de beklimming van de Montée de Peyragudes (1ste categorie, 14,9 kilometer à 6,7 procent) en er werd gelijk aangevallen. Kangert slaagde erin een gat te slaan met daarachter een grote groep met daarin ook Mollema. Edet wist de oversteek van de groep naa Kangert te maken, maar moest halverwege de klim lossen. Achter Kangert reden Herrada, Alaphilippe en Durasek. Kangert kwam als eerste boven. In de afdaling kreeg hij gezelschap van Alaphilippe en Durasek.

De volgende beklimming was de Col de Val Louron-Azet (1e categorie). De drie koplopers hadden een voorsprong van anderhalf minuut op een groepje met Valverde en ruim drie minuten op het peloton wat was uitgedund. Die voorsprong werd langzaam minder tijdens de beklimming. Alaphilippe kwam als eerste boven voor Kangert. Ze hadden 51 seconden op zes achtervolgers: Valverde, Fraile, Majka, Mühlberger, Martinez en Pellizotti. Durasek moest de twee laten gaan in de afdaling.

Op de slotklim op de Col du Portet (buitencategorie) naar Saint-Lary-Soulan moest Alaphilippe al gauw lossen en reed Kangert weer alleen voorop. De groep Valverde zat daar zo'n 50 tellen achter, het uitgedund peloton op een kleine drie minuten. Uit het peloton ontsnapte Quintana en hij sloeg een gaatje. Roglic was de volgende die wegsprong, en kreeg Froome mee in zijn wiel. Dumoulin zette zich op kop van het uitgedunde peloton en haalde de twee terug. Ondertussen was Quintana bij ploeggenoot Valverde aangekomen. Kangert had ondertussen nog bijna twee minuten op de groep favorieten.

Op ruim acht kilometer voor de streep werd Kangert bijgehaald door Quintana en Majka en hij moest gelijk lossen. Ze hadden een minuut op de groep met favorieten. Een kilometer later demarreerde Quintana, en liet Majka achter zich. Bardet moest intussen lossen uit de groep met favorieten. Kruijswijk probeede weg te rijden uit de groep favorieten, maar kreeg geen ruimte. Tussen Quintana en de groep reed Daniel Martin.

In de groep met favorieten waren het vooral Froome en Dumoulin die elkaar in de gaten hielden. Roglic demarreerde en hierdoor moest Froome lossen. Dumoulin en Kruijswijk konden wel bij blijven. Froome sloot even later weer aan. Dumoulin was de volgende die aanviel, Thomas, Roglic en Kruijswijk waren de enigen die konden volgen. Roglic viel weer aan, Kruijswijk moest passen, Thomas en Dumoulin konden volgen, al had de Nederlander het lastig. Intussen kwam Quintana als winnaar over de finish. Vlak voor de meet reed Thomas weg bij Dumoulin en Roglic en won daarmee een paar tellen. Froome verloor 42 seconden op Dumoulin waardoor de Nederlander nu tweede staat in de strijd om het geel.

Froome verliest tijd (Pro Shots / Action Images)
Froome verliest tijd (Pro Shots / Action Images)