Zweedse probeert uitzetting te voorkomen

In Zweden heeft de 22-jarige student Elin Ersson geprobeerd om de uitzetting van iemand die naar Afghanistan gebracht zou worden voorkomen. Het vliegtuig van Turkish Airlines zou van Gotenburg naar Istanbul vliegen, maar liep vertraging op.

Zij heeft dit gefilmd en omschrijft in het Engels wat er gebeurt en waar zij mee bezig is. "Achter in het vliegtuig zit iemand die naar Afghanistan gebracht wordt. Daar is oorlog en als hij daarnaartoe gaat, wordt hij waarschijnlijk gedood. Ik verzoek jullie om zijn leven te redden”, zijn haar woorden. In de video is te zien dat zij meerdere malen wordt gevraagd om te zitten zodat de vlucht kan vertrekken. Echter weigerde zij dat, tot de man uit het vliegtuig werd gehaald. Ook probeerde een medepassagier haar telefoon af te pakken zodat zij toch zou gaan zitten en de vlucht kon vertrekken. Een piloot mag immers niet opstijgen als niet iedereen zit. "Pas als jullie hem van boord halen, ga ik ook!”, roept ze. Tussen de geïrriteerde passagiers krijgt zij ook steun van andere passagiers. Enkele mensen beginnen te klappen voor haar actie.

Pas na twee uur wordt de man van boord gehaald. Ook Ersson moet het vliegtuig verlaten, gevolgd door een applaus. Of, en welke straf Ersson krijgt is nog niet duidelijk. Turkish Airlines kan de vrouw aansprakelijk stellen voor de opgelopen vertraging en de politie kan een boete uitschrijven omdat zij niet naar de piloot luisterde. Wat er met de man gebeurd is, is niet duidelijk. Sommige Zweedse media zeggen dat de man verdwenen is, anderen zeggen dat de man later alsnog is uitgezet.