Oud-Ferrari-baas Marchionne (66) overleden

Voormalig Ferrari-president Sergio Marchionne is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Afgelopen weekend werd de Italiaan nog vervangen als president van de renstal, omdat er na een schouderoperatie - waarbij een kwaadaardige tumor verwijderd moest worden - complicaties op waren getreden.

Ferrari liet in een statement nog weten dat Marchionne niet meer in staat was om zijn taken als president - en CEO van Fiat Chrysler - uit te voeren. Inmiddels is ook duidelijk waarom: de Italiaan lag al enkele dagen in coma, nadat hij tijdens de operatie een hersenembolie kreeg, wat voor blijvende schade in zijn hersenen zorgde.

Marchionne was de drijvende kracht achter de grote veranderingen die bij Ferrari door zijn gevoerd. Van Fiat maakte hij weer een echte wereldspeler op de automarkt, Ferrari werd onder zijn leiding wederom een echt topteam in de Formule 1. De Italiaan zorgde ook voor de terugkeer van Alfa Romeo in de F1 en speelde een sleutelrol in de gesprekken over de vanaf 2021 geldende regels.