Atletiekunie gaat voor 7 EK-medailles

Op 6 augustus begint het EK atletiek in Berlijn, met een forse Nederlandse afvaardiging: 46 atleten gaan Nederland vertegenwoordigen. Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, heeft laten weten dat men tevreden zou zijn met zeven medailles. "Dan ben ik dik tevreden."

Roskam zegt dat het goed gaat met de atletiek en dat is niet onterecht: alleen op het vorige EK, waar Nederland het gastland was, deden er meer Nederlanders mee. "We hebben de bekende toppers, maar in de breedte gaat het ook goed, we zijn op veel onderdelen aanwezig."

Zeven medailles is zeker een realistische doelstelling. Dafne Schippers is weliswaar behoorlijk uit vorm, het zou nog altijd mogelijk moeten zijn om zonder de aanwezigheid van snelle Jamaicaanse en Amerikaanse concurrentes medailles te pakken op de 100 en 200 meter, mits ze in elk geval een beetje aardig weet te pieken.

Ook sprintster Jamile Samuel heeft met name op de 200 meter een kans, terwijl Nederland op de 4x100 meter bij zowel de vrouwen als de mannen tot de kanshebbers behoort, wel vooral achter de Britse teams. Op de 400 meter maakt Lisanne de Witte een kans, terwijl Liemarvin Bonevacia op de 400 meter - en samen met zijn teamgenoten op de 4x400 meter - tot de outsiders behoort.

Sifan Hassan is de topfavoriete voor goud op de 5000 meter, Nadine Visser heeft een prima kans om zich met onder meer Pamela Dutkiewicz en Alina Talay in de strijd om de medailles op de 100 meter horden te mengen. Tot slot is er nog Anouk Vetter, die op de zevenkamp zeker een kans heeft, hoewel goud wellicht wat veel is gevraagd.

Churandy Martina wil zijn Europese titel op de 100 meter verdedigen, maar hij is niet echt lekker in vorm. Susan Krumins zou op de langere afstanden mogelijk kunnen verrassen, Abdi Nageeye hoopt op een verrassing op de marathon en kogelslingeraar Denzel Comenentia mag ook niet helemaal afgeschreven worden.