FOK! Wat een weer: bloed- en bloedheet

Mogge!  

Heet hé? Ik vertelde het gisteren  rond etenstijd al dat het KNMI code oranje heeft afgekondigd voor de hitte. Dat heb ik zelf nog niet vaak meegemaakt. Meestal is het een dag of twee heel warm en koelt het daarna weer af. Nu echter duurt de warmte zeker vier dagen, en op een dipje op zaterdag na, is de warmte nog nog lang niet verdwenen. De droogte bevordert ook vaak nieuwe hogedrukvorming in onze omgeving. Af en toe zijn er wel kaarten die enige verstoring laten zien, maar een nieuwe rug van hogedruk smoort het in de volgende uitvoer weer in de kiem. Wij blijven aanhoudend warme tot zeer warme lucht aangevoerd krijgen uit het zuiden. 

Gisteren zijn we ook officieel over de droogte-grens van 1976 gekomen. Ook het einde van de droogte is absoluut nog niet in zicht. Een lokale bui is deze dagen wel mogelijk, maar dan vooral in de gebieden die het heetst worden. Dus met name het zuiden en oosten. Dit is echter maar een lokaal verschijnsel. 

Vannacht begonnnen we dan ook aan een serie tropennachten. Op veel plaatsen in het land kwam het kwik niet onder de 20 graden. Alleen op het platteland kon men daar iets onder zakken. In steden blijft de warmte ook echt plakken. De wind neemt ook weer af, dus van echte verluchting is ook geen sprake. Tevens komen er ook enkele wolkenvelden opzetten, maar de kans op een bui(tje) is niet bijzonder groot. 

Vandaag is het dan de tweede dag op rij dat we in De Bilt 30 graden halen. In het binnenland komen we uiteindelijk op ruim 33 graden uit en lokaal zelfs nog iets hoger. Ook langs de kust is 30 graden mogelijk, maar dan koelt het in de middag weer een paar graden af, omdat dan de zeewind weer opsteekt. Maar 26 graden is dan nog zeker niet koud te noemen natuurlijk. Achter de duinen is het al snel 28 tot 30 graden.

Heel misschien dat er dus die lokale onweersbui ontstaat.

De warmte doet er donderdag en vrijdag nog een schepje bovenop en dan kan het, hemeltje-lief, wel 37 graden worden in het binnenland. Bloed- en bloedheet dus. Dus code oranje is wel gerechtvaardigd.  Verder blijft er veel zon en is de kans op een onweersbui tamelijk klein.

Op zaterdag lijkt er één storing te passeren, maar daarover in de loop van de week meer.

Sterkte allemaal!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De reis in Schotland (Foto: spylacopa_68)
En wederom een paar afwisselende plaatjes uit het mooie Schotland. ( Foto: Spylacopa_68)

De reis in Schotland (Foto: spylacopa_68)
Daar in Schotland is het weer iets afwisselender dan hier. ( Foto: Spylacopa_68)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!