Cort Nielsen weerhoudt Mollema van dagzege Tour

De vijftiende etappe in de Tour de France, over 181,5 kilometer van Millau naar Carcassonne, is gewonnen door Magnus Cort Nielsen. De Deense renner van Astana was Izaguirre en Mollema de baas in de sprint.

Verschillende renners probeerden vanuit de start weg te rijden uit het peloton, maar kregen geen ruimte. Adam Yates, Warren Barguil en Gregor Mühlberger slagen er wel in een gat te slaan van maximaal 20 tellen, maar het bleef onrustig in het peloton. De drie werden daarom weer teruggehaald. Ook in het vervolg was het demarrage op demarrage.

Een grote groep van 29 man, met Mollema, Terpstra, Van Avermaet en Sagan, wist wel weg te rijden. Het peloton leek dat wel prima te vinden. De complete kopgroep bestond uit Mollema, Skujins, Bernard (Trek), Terpstra (QuickStep), Van Avermaet (BMC), Calmejane, Sicard, Grellier (Direct Énergie), Erviti, Bennati, Soler (Movistar), Sagan, Majka, Poljanski (Bora), Pauwels (Dimension Data), Pozzovivo, Jon Izagirre, Colbrelli (Bahrein-Merida), Martinez (EF Education), Impey, Howson (Mitchelton-Scott), Vichot (FDJ), Moinard, Vachon (Fortuneo), Herrada (Cofidis), Valgren, Cort Nielsen (Astana), Arndt (Sunweb), Dillier (AG2R). Calmejane reed uit die groep weg tijdens de beklimming van de Col de Sié (2de categorie, 10,2 km à 4,9 procent). Hij pakte al gauw een minuut op de kopgroep en met die voorsprong bereikte hij ook de top. Het peloton zat op ruim zes minuten.

Met nog zo'n 100 kilometer voor de boeg, besloot Calmejane, na te hebben gepraat met zijn ploegleider, om zich terug te laten zakken in de kopgroep. In de kopgroep zelf bleef het onrustig terwijl de voorsprong op het peloton opliep tot 10 minuten. Vlak voor de beklimming van de Pic de Nore, de klim van eerste categorie van 12.3 kilometer tegen een stijging van gemiddeld 6,3 procent, hadden de twee Fransmannen Bernard en Grellier een voorsprong van ruim een minuut op de kopgroep.

Pozzovivo nam het commando over bij de achtervolgende groep, die in tweeën brak, Sagan moest lossen. Majka sprong vervolgens weg terwijl helemaal vooraan Bernard Grellier achter zich liet. Majka wist Bernard bij te halen en ging later alleen door. Een groepje met Mollema zat daarachter. Uit het peloton, dat op bijna dertien minuten reed, ontsnapte Dan Martin, de nummer 10 in het algemeen klassement.

Mollema en Cort Nielsen wisten uit de kopgroep te ontsnappen op jacht naar Majka, die als eerste boven kwam. Ze kregen gezelschap van  Calmejane, Izagirre, Skujins, Pozzovivo en Valgren. De voorsprong van Majka was teruggelopen tot 18 seconden. Op 15 kilometer voor de finish werd Majka teruggehaald door de groep Mollema. Ondertussen was Martin weer teruggegrepen door het peloton.

Mollema demarreerde op 7 kilometer van de streep, sprinter Cort Nielsen en Izaguirre konden volgen, de rest moest passen. Op drie kilometer van de meet was de voorsprong een halve minuut. Het werd een sprint om de winst van de etappe, en daarin was Nielsen de beste voor Izaguirre en Mollema.