Homohuwelijk binnenkort toegestaan in Cuba

Cuba krijgt binnenkort een nieuwe grondwet en volgens een regeringsfunctionaris staat daar, voor het communistische land, een nieuw en baanbrekend artikel in. Het homohuwelijk zal namelijk gelegaliseerd worden.


Homohuwelijk toegestaan in Cuba (Foto: gettyimages)

In de tijd van Fidel Castro werden homo's en lesbiennes nogal eens naar een werkkamp gestuurd en kon je wel degelijk spreken van een anti-homo beleid van het toenmalige bewind. Castro heeft daar ooit wel zijn excuses voor aangeboden, maar inmiddels lijkt het land klaar voor de volgende stap.

Verwacht wordt dat de grondwet al deze week wordt goedgekeurd en dit voornemen past helemaal in het beleid van de regering. In het afgelopen decennium zijn grote veranderingen toegepast op het gebied van discriminatie en verandering van geslacht. Mede dankzij Mariela Castro Espin, dochter van de Cubaanse president Raul Castro, die een groot voorvechtster is van gelijke homorechten.

Cuba staat niet alleen. In Latijns Amerika zijn meerdere landen, zoals Argentinië, Brazilië, Mexico, URgay en Colombia al bezig met hervormingen op het gebied van homohuwelijken, vaak protesten van de katholieke kerk negerend.

De regeringsfunctionaris zegt dat, "De mogelijkheid om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht de principes van gelijkheid en gerechtigheid versterkt."