FOK! Wat een weer: er was onweer in den lande + enige nuance

Daar zijn we weer.  

Het bijna ongelofelijke is gisteren gebeurd. Er waren zowaar een paar buien in het land. Lang niet overal en ook maar zeer lokaal, maar vooruit, de buien die er geweest zijn die waren behoorlijk pittig en gingen gepaard met onweer. Rond Apeldoorn hing er één en in Overijssel ontstonden er ook een paar. Dit waren zogenoemde Pulse-storms. Kortlevende buien. Dit kwam omdat een storing boven Duitsland toch nét zijn invloed over ons land kon uitbreiden én de convectietemperatuur daar bereikt werd. Ook elders in het binnenland onstonden her en der stapelwolken, maar het aantal buien bleef toch wel beperkt. Met name in de kustprovincies bleef het geheel wolkenloos. Dat zag je ook aan de temperaturen. Die lagen tussen de 22 aan zee tot 30 in het diepe binnenland. Daar kom ik zo op terug.

Op de weerkaart zagen we gisteren dus die storing boven Duitsland en een uitloper van het Azorenhoog boven onze omgeving. Dit zien we al tijdenlang. Maar die ene verstoring zorgde dus voor die lokale bui. De komende week kunnen we dat wel weer vergeten.

Laten we het eens gaan hebben over de hittegolf. Landelijk gezien gaat die er denk ik wel komen, of is inmiddels al begonnen, maar dat gaat zeker niet overal gebeuren. Vandaar die nuance in mijn titel. Wat gaat er gebeuren. Er komt een kern van hogedruk vlakbij ons land te liggen en die heeft weinig haast. Een andere kern ligt boven de Golf van Biskaje. In en om een hogedrukgebied staat er heel weinig stroming.  Lagedruk vinden we dan opnieuw boven het centrale deel van Europa. En ook die kan geen kant op. Daar blijft het dus aanhoudend wisselvallig met forse regen- en onweersbuien.

In onze omgeving komt er de komende dagen dus heel weinig wind te staan. MAAR... doordat er zo weinig wind staat krijg je aan de kust een zee-circulatie. Dus de zeewind. Zwak, dat wel, maar voldoende om waarschijnlijk GEEN hittegolf in de kustprovincies te krijgen. Op de Wadden gaat dat sowieso niet lukken. In de steden zoals Haarlem, Den Haag, en Rotterdam verwacht ik maxima die de 30 graden nét niet gaan halen. Dan reken ik het stadseffect even niet mee. In De Bilt, wat we gebruiken als landelijk gemiddelde, gaat dat waarschijnlijk wél lukken. In het oosten en zuiden is de hittegolf al begonnen en die redden dat zeker wel. 

Kortom, de komende week verwacht ik maxima die aan zee tot 28 graden oplopen rond een uur of twaalf en dan langzaam iets afkoelend door zeewind en dan blijft er alsnog 26 graden over, wat wel zo aangenaam is.  In het binnenland wordt het echter een stuk warmer vanaf dinsdag met maxima die tussen de 30 en 33 graden komen te liggen. Later in de week misschien nog iets warmer.

Als er een stevige oostenwind had gestaan dan was de hittegolf ook aan de kust gelukt.

Aan het weerbeeld veranderd er niet veel. Er is veel zon en de hele komende week valt er geen bui meer.

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Het prachtige Schotland (Foto: spylacopa_68)
Prachtig! Dunnet View Point in Schotland.(Foto: Spylacopa_68 )

Aan het IJ (Foto: DJMO)
Aan het IJ. (Foto: DJMO + Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!