Nederland en Turkije herstellen diplomatieke banden

Nederland en Turkije zijn weer vrienden. Of nou ja, de diplomatieke betrekkingen worden hersteld. Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.

Het houdt in dat er weer een Turkse ambassadeur in Den Haag komt, en natuurlijk andersom. Sinds vorig jaar maart stond de relatie zwaar onder druk, nadat de regering twee Turkse ministers verbood om campagne te vieren voor president Recep Tayyip Erdogan. 

Beide landen riepen hun ambassadeur terug, maar Blok is blij dat dat ongedaan gemaakt wordt. "Het is goed om de bladzijde samen om te slaan, dat is nodig om te spreken over zaken die ons binden en zaken waarover we van mening verschillen."

Blok had in de afgelopen maanden onder meer zelf twee ontmoetingen met Mevlüt Çavusoglu, zijn Turkse collega. Men is het nog altijd oneens over de situatie van maart vorig jaar, maar volgens Blok is het juist daarom belangrijk om een 'volwaardige diplomatieke relatie' te hebben.

Uiteindelijk is vrijdag in een telefoongesprek tussen Blok en Çavusoglu besloten om weer ambassadeurs af te vaardigen. Onder meer kwesties als de bestrijding van IS, terugkerende Syriëstrijders en de rechtsstaat en mensenrechtensituatie in Turkije zijn nog heikele punten tussen de landen.