Tankstations droog door tekort aan chauffeurs

Steeds vaker moeten tankstations in Nederland hun klanten teleurstellen, met name in het geval van onbemande stations. Oliemaatschappijen en transporteurs kampen met onder meer een gebrek aan chauffeurs, waardoor ze er niet meer altijd in slagen de stations op tijd bij te vullen.

Een pomphouder uit Hoogeveen zegt tegenover de NOS dat hij het een paar dagen zonder V-power heeft moeten doen, terwijl hij uit het hele land meldingen krijgt van lege pompen. "Sommigen zitten dagen zonder gewone benzine, dat kost je omzet."

BP en Shell zeggen dat het al enkele weken speelt en wijten het vooral aan een tekort aan chauffeurs. Transportbedrijf Schenk Tanktransport heeft ook een andere reden: "De aantrekkende economie in de breedte zorgt voor meer files en meer benzineverbruik."

Ook de droogte helpt bepaald niet mee. De waterstand in de rivieren is lager en dus mogen schepen vanuit Rotterdam niet meer maximaal beladen de rivieren op. Depots in Arnhem en Kampen worden zo minder bevoorraad dan het aan de zee gelegen Rotterdam, waardoor chauffeurs soms ver om moeten rijden, naar Rotterdam.

Pomphouder Ewout Klok uit Hoogeveen wil nog geen actie ondernemen, maar dat moet volgens hem wel gebeuren als het een structureel probleem wordt. "Wij hebben een afnameplicht van grote oliemaatschappijen, maar zij hebben een leverplicht", zegt Klok, die vooral denkt dat transporteurs voor meer chauffeurs moeten zorgen.