Topkunstschaatser Ten (25) vermoord door autospiegeldieven

Kunstschaatser Denis Ten is donderdag overleden. Dat heeft het Kazakhs Olympisch Comité bevestigd. Volgens onbevestigde berichten betrapte Ten twee mannen in zijn geboorteplaats Almaty op het stelen van zijn autospiegels, waarna hij doodgestoken werd. Ten werd slechts 25 jaar.

Ten debuteerde in 2010 op 16-jarige leeftijd al met een elfde plek op de Olympische Spelen in Vancouver. In 2013 won hij zilver op het WK, een jaar later was er brons op de Spelen van Sochi, nog een jaar later gevolgd door WK-brons. Afgelopen februari eindigde Ten op de Spelen in Pyeongchang als 27e, doordat hij niet volledig hersteld was van een enkelblessure.

Buiten dat won Ten in 2015 ook het prestigieuze Viercontinentenkampioenschap en was hij vorig jaar nog de beste op de Winteruniversiade in zijn eigen Almaty. Ook persoonlijk was hij geliefd: zo haalde hij na de Spelen van 2014 veel concurrenten naar Almaty om daar een groot kunstschaatsgala te organiseren, bedoeld om geld op te halen voor de behandeling van neuroleukemie.

Naar verluidt werden twee autospiegeldieven betrapt door Ten, waarna hij neergestoken werd en het bewustzijn verloor. Een toevallige passant vond de Kazakhse ster en belde de hulpdiensten. Ten had echter al liters bloed verloren en ondanks reanimatiepogingen overleed hij in het ziekenhuis,

Ten in actie op de Spelen van Sochi in 2014, waar hij brons won (Bron: YouTube)