Tour: Etappe 12 - De Nederlandse Berg en De Nederlandse Bocht

Het is weer eens tijd voor de Alpe d'Huez. De laatste keer dat de Tour de Nederlandse Berg aandeed was alweer drie jaar geleden, dus is het de hoogste tijd om alles wat dronken is in Nederland weer van stal te halen.

De rit is dik 175 kilometer lang en na een kleine 160 kilometer mogen we de plaatsvervangende schaamte tevoorschijn halen. Bocht zeven: Nederlanders liggen er al dagenlang in hun tent, zo lam als een torretje mee te lallen met de ergste Nederlandse 'feesthits' die er zijn, het liefst met een stoel boven hun hoofd. 

Enfin, het gaat dus heel gezellig worden. Behalve dan als je bijvoorbeeld Chris Froome bent, die een beetje negatief in het nieuws is gekomen. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat er debielen zullen zijn die hem bekers bier en pis in zijn gezicht gooien, het is een kwestie van hopen dat er geen halve crimineel staat die de Brit met z'n dronken hoofd van de fiets trekt.

Over de Alpe, de sprint bergop van US Postal en de hele etappe van vandaag is weer veel meer te lezen in de uitgebreide voorbeschouwing op het TDF-subforum. Om 12.10 uur gaat men onderweg, een kwartier later gevolgd door de officiële start. De finish ligt ergens tussen half zes en kwart over zes, dus het wordt een beetje een latertje.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De Col de la Croix de Fer (Bron: Letour.fr)
De Col de la Croix de Fer (Bron: Letour.fr)

Alpe d'Huez (Bron: Letour.fr)
Alpe d'Huez (Bron: Letour.fr)