Monobob en veel gemengde onderdelen debuteren op Winterspelen 2022

Op het programma van de Olympische Winterspelen zullen in 2022 zeven nieuwe onderdelen te zien zijn. Het gaat daarbij vooral om allerlei gemengde teamwedstrijden, want dat hoort tegenwoordig, plus onder meer een onderdeel dat nog nooit op volwassen niveau gehouden is.

We beginnen met de monobob voor vrouwen. Lang was men aan het lobbyen om de viermansbob bij de dames ook olympisch te maken, maar in de World Cup is daar vrijwel geen animo voor: er zijn wellicht drie of vier bobsleesters die het zo nu en dan met drie vrouwen achter zich proberen.

Plots is daar de monobob om dan toch het aantal bobsleeënde vrouwen op de Spelen gelijk te trekken aan de mannen. De monobob werd enkele jaren geleden speciaal ontwikkeld voor de Jeugd Olympische Spelen en debuteerde in Lillehammer in 2016. Op volwassen niveau zijn er nog nooit wedstrijden mee gehouden.

Vervolgens komen we bij de gemengde wedstrijden aan. Op de Zomerspelen zijn al diverse competitieve (mannen)onderdelen gesneuveld om plaats te maken voor weinig competitieve of zelfs niet bestaande gemengde onderdelen, en ook de Winterspelen moeten alsmaar meer gemengde wedstrijden krijgen.

Het shorttrack krijgt een gemengde aflossing, het schansspringen een gemengde landenwedstrijd. De freestyleskiërs op de aerials mogen zich ook op een gemengde teamwedstrijd gaan richten, net als de heren en dames snowboardcrossers.

Tot slot lijkt de big air een blijvertje, maar na alleen snowboarden gehuisvest te hebben op de Spelen van afgelopen winter, komen ook de freestyleskiërs er in Beijing bij: zowel de mannen als vrouwen mogen op de ski's van de grote schans af.

Overigens waren twee daadwerkelijk nieuwe sporten in de race om toegevoegd te worden, maar vreemd genoeg werden zowel natuurbaanrodelen als telemarkskiën dan juist afgewezen.