WK ultimate frisbee naar Leeuwarden

Heel Nederland staat in juli 2020 op z'n kop: het wereldkampioenschap ultimate frisbee komt naar Leeuwarden, met de finales in het Cambuurstadion. De Friese stad steekt zo'n honderdduizend euro in de komst van het grote toernooi.

Van 11 tot en met 18 juli strijden de teams om de titel, zo bleek nadat wereldfrisbeebond WFDF het WK tijdens het WK voor clubteams in de VS aan Leeuwarden toe heeft gewezen. Ook Australische en Canadese steden deden een gooi naar de organisatierechten.

Vermoedelijk komen tussen de 2500 en 3500 sporters en begeleiders uit zo'n veertig landen naar het, zoals het officieel heet, WFDF 2020 World Ultimate and Guts Championships. Vier jaar geleden vond de WK-finale in Londen plaats, met destijds zo'n tienduizend toeschouwers.

Frisbee groeit snel en heeft van het Internationaal Olympisch Comité al de 'olympische status' gekregen, wat overigens niet betekent dat het bijna op de Spelen staat. Op de Wereldspelen - de 'alternatieve Olympische Spelen' is het frisbee al een tijd een vast onderdeel.

Vorig jaar zorgde Colombia op de Wereldspelen in het Poolse Wroclaw voor een stunt door de finale te halen. Daarin werd verloren van de Verenigde Staten, waar ultimate frisbee professioneel wordt beoefend - een reden waarom men in 2028, in Los Angeles, écht olympisch te worden.

De geïnteresseerden kunnen hier meer over de regels van de sport lezen. Eén ding is daarbij wel opmerkelijk te noemen: een scheidsrechter is niet nodig, want eventuele disputen worden simpelweg onderling opgelost.

De finale van de Wereldspelen vorig jaar (Bron: YouTube)