Mueller klaagt 12 Russen aan wegens hacken Democraten

Speciaal aanklager Robert Mueller klaagt 12 Russische inlichtingenofficieren aan. Allen zijn medewerkers van GRU, een Russische inlichtingendienst.

Zij worden beschuldigd van het stelen van gebruikersnamen en wachtwoorden van vrijwilligers in Hillary Clintons campagne, inclusief die van de campagnevoorzitter John Podesta. Ook zouden zij het computernetwerk van de DNC gehacked hebben.

Trump is eerder deze week al ingelicht over deze aanklacht. Hij en Putin hebben over drie dagen een top in Helsinki. 

Een saillant detail dat in de aanklacht terug te lezen is, is dat een kandidaat voor het Amerikaanse Congres de verdachten benaderd zou hebben om gestolen documenten te bemachtigen, waarop ze zich voordeden als Guccifer 2.0 en de documenten geleverd hebben. 

Tevens staat in de aanklacht dat de verdachten, zich voordoende als Guccifer 2.0, contact hadden met een persoon die regelmatig contact had met hoge medewerkers van de presidentscampagne van Trump. Zo zouden ze aan deze persoon gevraagd hebben: "Dank je voor je reactie ... kon je iets interessants vinden in de documenten die ik gepost heb?" Later hieraan toevoegend: "Laat het me alsjeblieft weten of ik je/jullie op enige manier kan helpen ... ik zou dat met alle plezier doen."