Trump: interview was 'fake news'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een gezamelijke persconferentie met de Britse premier Theresa May gezegd dat hij haar in een interview met The Sun "niet heeft bekritiseerd". Hij staat erop dat hij juist "veel respect" heeft voor May, en dat wat de Britten doen nadat ze de EU hebben verlaten wat hem betreft "allemaal prima" is. The Sun heeft volgens hem nepnieuws verspreid door positieve opmerkingen van hem over May weg te laten.

Donderdagavond, juist terwijl May Trump op een pompeus galadiner tracteerde, kwam de boulevardkrant met het interview naar buiten. Daarin zei Trump onder meer dat May zijn adviezen in de wind had geslagen door voor een zachte Brexit te kiezen. Omdat daarmee veel relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU in stand blijven, zou May een handelsdeal met de VS wel kunnen vergeten.

Het interview kwam ook juist op het moment dat Mays positie wordt verzwakt door opstappende kabinetsleden, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Trump impliceerde dat hij eigenlijk liever Johnson als premier van Groot-Brittannië ziet.

Schade herstellen
Vrijdag zag Trump zich genoodzaakt te proberen de schade te herstellen. Volgens hem is de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS "zo speciaal als het maar zijn kan". De Britten gaan vaak prat op deze zogenoemde special relationship. De president noemde May een "ongelofelijke vrouw die het fantastisch doet". De Brexit is volgens hem een "ongelofelijke kans". May zegt dat de twee ideeën hebben besproken voor een "ambitieus handelsakkoord", aldus de BBC.

Een bilateraal handelsakkoord met de VS is voor veel Brexiteers een van de hoofdprijzen bij het verlaten van de Europese Unie. Als dat vooruitzicht op de tocht komt te staan, komt de positie van May ernstig in gevaar. Maar dan dreigen er ook nieuwe verkiezingen, die de Conservatieve Partij wel eens zou kunnen verliezen.

De voormalige UKIP-leider Nigel Farage heeft overigens gesuggereerd dat hij degene was die zijn goede vriend Donald Trump heeft aangespoord om May eens flink de les te lezen. Hij ging echter niet zover om te stellen dat hij het interview met The Sun ook zelf op touw heeft gezet.

Update 18.03 uur
Tom Newton Dunn, die voor The Sun het interview met Trump afnam, heeft de president er tijdens de persconferentie op gewezen dat postief commentaar over premier May wel in de tekst terecht is gekomen. Dat hij May een "aardig persoon" noemde met wie hij "prettig kan opschieten" staat niet alleen op tape maar ook in de krant, aldus Newton Dunn.

Trump accepteerde dit verder, nadat hij eerst had gezegd dat alles altijd wordt opgenomen om dit soort onenigheid te voorkomen. Hij zei nog wel het jammer te vinden dat de headline zo negatief was.

May deed ondertussen haar best om te proberen er geen al te groot punt van te maken. "Maak je geen zorgen, het is de pers maar", zei ze tegen haar gast.