Trump: May verprutst de Brexit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn gastvrouw Theresa May tijdens zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk geschoffeerd. In een exclusief interview met boulevardkrant The Sun zei hij dat ze een handelsdeal met de VS kan vergeten met haar moeizaam overeengekomen Brexitvoorstellen. Ook ziet hij liever de net opgestapte Boris Johnson als premier in plaats van May.

Trump zegt dat May zijn adviezen in de wind heeft geslagen door voor een zachtere Brexit te kiezen, waarbij veel betrekkingen met de Europese Unie in stand zouden blijven.

De uitspraken van de president komen niet alleen juist op het moment dat hij in Groot-Brtittannië is, maar ook nu de invloedrijke eurosceptische vleugel binnen Mays Conservatieve Partij zich roert over haar voorstellen. De enige reden dat May een dreigende opstand tot nu toe overleeft is de angst voor nieuwe verkiezingen, een Labourregering en een nog zachtere Brexit.

Trump over Mays overeenkomst: "De deal die ze wil sluiten is heel anders dan waarover de mensen hebben gestemd. Deze deal stond niet op het referendum. Ik heb er de afgelopen dagen veel over gehoord. Er zijn veel mensen opgestapt. Dus een hoop mensen vinden het niks."

Oneerlijk
Volgens Trump impliceren Mays plannen dat de Amerikanen qua handel niet met het Verenigd Koninkrijk maar met de EU te maken zouden krijgen, en daar wil hij juist vanaf. In toespraken in de VS foetert Trump de laatste tijd veelvuldig niet alleen tegen de EU maar ook tegen China. Hij beweert dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken.

Trump en May hebben een uiterst moeizame relatie, en de president deed dus geen moeite om te voorkomen dat die nog ijziger wordt. Over voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die opstapte uit onvrede over Mays Brexitplannen, zei hij het volgende.

"Ik heb veel respect voor Boris. Hij vindt mij duidelijk OK en zegt goede dingen over me. Ik vond het jammer dat hij opstapte en hoop dat hij straks terugkeert." Op de vraag of dat dan als premier zou zijn antwoordde Trump: "Nou, ik wil de ene niet tegen de andere uitspelen. Ik wil alleen maar zeggen dat hij een goede premier zou zijn. Hij heeft het gewoon in zich."

Nerveus
Sun-journalist Tom Newton Dunn zegt dat Trump tijdens het interview nerveus was. Hij zou ontstemd zijn door de protesten tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië. Volgens Newton Dunn is Trump zich terdege bewust van de grote ballon die Trump als baby afbeeldt, en vrijdag op 30 meter hoogte boven de Theems zweeft. Daarvoor gaf burgemeester Sadiq Khan onlangs toestemming.

Khan kreeg er dus tevens van langs in het interview. Hij zou schuldig zijn aan terreuraanslagen in Londen door teveel immigranten toe te laten. Een woordvoerder van de burgemeester wijst er evenwel op dat immigratie een kwestie is van de landelijke overheid, niet van de gemeente.

De president kreeg van de krant ook nog een shirt kado van het Engelse voetbalteam met zijn naam erop. "Oh wow. Ik ben gek op kadootjes. Je zou het woord Engeland overigens vaker moeten horen. Engeland is een prachtige naam."